Navigamus 2015

Navigamus znamemá v překladu plujeme. Proč je jen jednou za 3 roky? Nejspíš proto, aby nám jeho úžas a krása nezevšedněly. Vzpomínat budeme dlouho… Tak jak to tedy všechno vlastně bylo?

4. 6. čtvrtek

Krátce po poledni vyrazila naše posádka z Děčína směr přehrada Seč. Nejprve tedy vlakem do Prahy. Chytili jsme místo k sezení a jedno v chodbě přímo naproti kupé. Tam jsme se postupně střídali všichni. Kluci mohli hrát karetní hru Panika. To bylo pozdvižení v celém kupé. Panika! Souboj! ozývalo se.V půli cesty vystupovala paní, která s námi cestovala a popřála mi hodně nervů při výchově. V Praze na hlavním nádraží jsme přestoupili do vlaku do Pardubic. Tady nám cesta tak nějak utekla. Z Pardubic pojedeme busem. Kinedril! Safra. „Kubo, ještě je Ti v autobuse špatně?“ „No…“ Tak jsme urychleně hledali lékárnu. Ještě, že byl nedaleko hypermarket. Šup prášek a alou na autobusák, ať to stihneme. Na nástupištích stál jen jeden bus. Doběhli jsme k němu… To je náš. Nalezli jsme dovnitř a za chvilku se zavřeli dveře a vyjelo se. To byla klika. Do Seče jsme dorazili včas. Nabrali jsme sestru ze servis týmu, která pomohla klukům se spacáky. Moc děkujeme.
Na registraci jsme dostali přidělenou bednu s lístky, šátky a všemi podrobnými informacemi pro celý pobyt. Navečer jsme stihli jen postavit stan a trošku se seznámit s tábořištěm. Když se sešeřilo, šli kluci spát. Kolem půlnoci dorazilo naše doprovodné vozidlo (Nemo, Medvěd a Fany). Vyložili jsme nejnutnější věci, uložili loď, dali si noční svačinku a alou na kutě.

5. 6. pátek

Probouzíme se do krásného rána. Po snídani spěcháme na ranní nástup, kde se dozvídáme o programu dnešního dne. A také jsme se seznámili s kapitánem Nelsonem a jeho pobočníkem Jamesem.

První část dopoledne byla zameřena na aktivity, které si připravili jednotlivé oddíly. To jsme se vrhli s vervou. Lovení barevných rybiček (v podobě zátek), zavazování uzlů nohama (hej jako zkoušeli jste někdy zavázat uzel nohama?), fotbálek ve dvojicích (pohoda co? ale co když je dvojice svázaná a každý hraje na jinou branku), lovení víček z lodi, střílení vodní pistolí na domorodce či focení s mořskou pannou. Za splnění aktivity dostali kluci nalepenou kotvičku. Navigamus prostě žije…

Po svačině náš čekala první bitva. Bitva u mysu Svatého Vincenta. Během úvodní scénky nám admirál Nelson společně s Jamesem objasnili tajemství úspěch u bitvy. Boj muže proti muži, když lodě přirazí k sobě a přehodí na tu druhou můstek. To tehdy všechny zaskočilo a Nelson díky tomu bitvu vyhrál. Odebrali jsme se na břeh k lodím. Nejprve se všechny posádky vyštosovali do řad, aby se mohli spřídat na lodích. Každé loďstvo (Koalice x Spojené Království) mělo k dispozici jen 10 lodí a posádek bylo mnohem více. Takže bylo nutné se střídat. Loď musela na hladině přehrady posbírat 10 šišek a ty na břehu vyměnit za „dlaždici“, která tvořila stavební kámen mostu. Z dlaždic 4 x 4 byl postaven most za který dostalo loďstvo bod. Nalodili se první posádky… START!

Lodě odráží od břehu v první fázi nastalo zuřivé hledání šišek. Přehrada není úplně malá a tak chvilku trvalo, než byly objeveny. Vrací se první lodě. Probíhá první výměna posádek. Lodě se kymácí, posádky vyměňují šišky za dlaždice a chystají se na další kolo. Naši kluci by vytvořili velmi slabou posádku, proto jsem je po dohodě s Čajíčkem včlenil do libereckých posádek. Za nedlouho vychytalo loďstvo Koalice výměnu posádek tak, že by mohli servismani u McLarenu závidět. Každou loď zachytil navigátor, který ji z plné rychlosti zpomalil a zastavil při břehu. Zasedl příď lodě, tak aby se nehoupala při výměně posádek. Posádka z lodi vyskočila a druhá okamžitě nastupovala. Navigátor hlásí chybějící členy: „Čtyři! Dva! Jedna! Odjééézd!“ Odstrkuje loď, aby se urychlilo odražení od břehu. Loď mizí a navigátor už navádí další přijíždějící…Vřava jak blázen. Ke konci už vůbec nikdo nehledal svoji posádku, prostě naskočil na volné místo na lodi ha hotovo. Loďstvo Království plní aktivitu s britským klidem, přesto však nebezpečně svižně.

aktivity oddílů, bitva u Mysu svatého Vincenta, dary pro egyptského krále, bitva u Abukíru

6. 6. sobota

dopolední výlety, výroba praků (děl), bitva u Trafalgaru, Benátská noc

7. 6. neděle

rozloučení s kapitánem Nelsonem a odjezd domů

ústřední píseň Navigamu 2015
lodní knížka


Fotografie:
fotky od Tika
Oficiální autor David Urban – Ňuf
Foto pátek 5.6., sobota 6.6., neděle 7.6. autor Čajíček – vodní skauti Liberec
Fotky vlčata Liberec
Fotky vodní skauti Jablonec

ZELENÁ FLOTILA:

Fotky od Rackové Havlíčkův Brod

Letecké záběry z dronu:
nástup
záběry 1
záběry 2
záběry 3
záběry 4

video od Vaška Zedínka


Účastníci:
Čudlík, Fanda, Luky, Nejdeto, pisálek Tik
Nemo, Fanča, Medvěd jako náš doprovod
a 1023 dalších vodních skautů z celé republiky, Slovenska a Polska