Napříč Prahou – přes tři jezy

Rok se s rokem sešel a my jsme se opět vypravili obhajovat svoje dovednosti na celostátní závod Napříč Prahou – přes tři jezy. Letos bychom mohli dopadnout o něco lépe, ale tak uvidíme.

středa 27. září

Do Prahy jsme vyrazili u ž o den dříve. Nejpve jsme s Nemem museli naložit naší pramici na vozík. To trvalo o chvilku déle a tak jsem na nádraží dorazil o něco málo později. Všichni už tam byli. Nejprve jsem šel koupit lístky. Pak jsme se odebrali do vlaku, rozloučili jsme se s rodiči a vyrazili na cestu. V Ústí  k nám přistoupil Jojo. Cesta nám za neustálého pošťuchování mezi hochy utekla celkem rychle.

V Praze jsme zakoupili lístky na MHD a šup do metra. Někteří byli z metra překvapeni, protože s ním jeli poprvé. S přestupem na Florenci a na Palmovce na tramvaj se dostáváme až ke skautskému domu v Rozšířené. Ukládáme si naše batohy a připravujeme večeři. S Tikem probíráme zítřejší závod – trasu kudy poplujeme. Mezitím dorazil Nemo. Tik mu šel pomoct uložit vozík s lodí  a přenést věci do klubovny.

Navečer jsme šli ještě na nákupy. V klubovně došel toaleťák a to je velmi nemilá záležitost. Podle instrukcí jsme vyrazili k metru na nákup. Všechno jsme zvládli, zjistili jsme dokonce lepší spojení MHD ke klubovně. Cestou zpátky jsme se se zastavili u pomníku operace Anthropoid (stojí na křižovatce, kde byl 27. 5. 1942 spáchán atentát na zast. říšského protektora Heydricha.

Po příchodu do klubovny jsme se uložili ke spánku. Zítra vstáme brzy.

čtvrtek 28. září

U hlavy mi duní zvuk varhan. Ne to mi nehrabe, to je budík. Vstávám s Nemem v půl šesté, abychom vystrkali loď ze zahrady. Ráno jsme se vyhýbali s šoférem, který vyzvedával Matyldu (přívěs, který patří JUNu a dělal zázemí na dnešních závodech). O šesté už jsme zpátky a probouzíme osádku. Posnídali jsme a zabalili si věci. Lehce před sedmou vyrážíme na tramvaj.

Tramvají na Kobylisy a odsud metrem na Smíchovské nádraží. Cestou potkáváme další dva oddíly, kteří mají stejný cíl. Císařskou louku. Jdeme cestou podél Vltavy a nabízí se nám krásný pohled na sluneční paprsky, jež se snaží roztrhat ranní pražskou mlhu. Usadili jsme se na tribuně stadionu na Císařské. Tik šel zatím zařídit registraci. Ta proběhla letos docela rychle, protože přihlašování probíhalo do poslední chvíle elektronicky. Za pár minut měl startovní číslo. Po návratu na tribunu jsme se převlékli do sportovního a připravili batohy na odvezení. Zavolali jsme Nemovi, který byl nedaleko, aby nám přistavil loď. Ten za chvilku dorazil. Vyložili jsme loď, pádla a vesty a naložili naše batohy. Loď jsme uložili ke kraji. Kluci se postupně střídali v jejím hlídání. Tik nainstaloval kameru. Pak jsme čekali na výklad pravidel. Čas jsme si zkracovali cpaním se klobásou.

Krátce po půl desáté začal výklad pravidel a trasy dnešního závodu. My jsme zatím zjistili, že startujeme v 10:22:30. Nejprve odstartovala kategorie skautů a po nich vyrazili na start i skautky. My jsme zatím připravili loď a dali ji do vody. Od místa uložení pramice ke startu to byl ještě kousek plavby. U startu nám Jojo spustil kameru a my jsme se zařadili na startovní pole.

Po nezbytné kontrole přítomných posádek jsme měli pár desítek vteřin do startu. Deset – devět – „Pádla připravit!“ zní rozkaz kormidelníka.  – čtyři – tři – dva – jedna – PRÁSK! Výstřel startovní pistole rozpohyboval všechny lodě. Naše posádka zabrala ze všech sil. Výsledkem je skvělá startovní fotka. Několik vteřin po startu jsme první. Pak z lehka začínáme ztrácet, ale pořád se držíme v první pětce. Bohužel síly začaly docházet a tak ztrácíme cenné pozice. Spolu s posádkou z Třebíče se špičkujeme o každý metr.

Na prvním – Šítkovském jezu Šimon hlásí naše číslo. Jako rozhodčí je tu Koblížek z Ostravy a spolu s kolegou nás povzbuzují k další mu výkonu. Trošku nám šplouchlo do lodi, ale nic do by stálo, za řešení. Držíme se v první desítce, ale kluci nám dýchají na záda. Trošku jsme jim poodjeli a máme čas i síly bojovat dál.

Dalším jezem je Staroměstský jez. Najíždíme bez potíží a dole… vlna jak vrata. Kluci za mého mohutného pobízení pádlují o stošest. Proletěli jsme první vlnou a poskakujeme po dalších. Dole fotí z lodi Terezka. Vyhýbáme se bojkám pod jezem. Bojkám, které se letos několika posádkám staly osudnými a poslaly je do vody. Pokračujeme dál. Zjistili jsme, že vlna srazila pohled kamery na palubu. Šimon ji narovnal a pokračujeme dál. Pomalu nás opouštějí síly. Za Čechovým mostem ztrácíme další příčku. Míjíme a vyhýbáme se výledním lodím a připravujeme se na další jez. Šimonovi se do dalšího jezu už nechce.

Helmovský jez není tak prudký jako předchozí dva. O to je však výrazně delší. Proplouváme jej bez zásadnějších potíží. Opět nás povzbuzují kamarádi ze záchranářského týmu. Před námi je poslední kilometr plavby. Makáme ze všech zbývajících sil. Do cíle přijíždíme s časem kolem 50 minut. Tak uvidíme, co se z toho vyklube. Vytahujeme loď na břeh.

Jsme unavení, mokří. Vracíme startovní číslo a výměnou dostáváme stravenky. S velkou chutí jsme vrhli na buřta a limču. Teď musíme počkat na Nema než dorazí s autem. Kluci si vyzkoušeli podávání první pomoci u stanoviště vodní záchranné služby. Pak se snažili zabavit sbíráním kaštanů. Po nějaké době se pomalu začaly vyvěšovat výsledky jednotlivých kategorií. „A už tu máme výsledky kategorie B.“ Tak kluci honem, běžte se podívat jak to dopadlo. Za chvíli se kluci vraceli, ale každý s jiným výsledkem. No nic, tak to jdu zkontrolovat. Hledám přehled výsledků naší kategorie.

Celkově jsme obsadili 11. místo v kategorii vlčat. Možná si řeknete, že to není nic moc, ale výsledek se oproti loňskému roku posunul k lepšímu. Na vítěznou posádku neztrácíme 8 minut, ale už jen něco málo přes pět. A to je posun.

Krátce po vyvěšení přijel Nemo s autem. Naložili jsme mu loď pádla a vesty. Poslali jsme jej s autem domů a my jsme čekali na vyhlášení výsledků. Během čekání se k nám přidala Terezka, která fotila na záchranářské lodi. Společně jsme se zúčastnili vyhlášení vítězů, udělala nám společnou fotku a vyrazili jsme na vlak domů.

pisálek Tik

PS: Děkuji Nemovi za doprovod, fotky a čas, který nám věnoval, Jojovi za doprovod, Terezce za focení (nejen nás, ale také celého závodu), mamince Tlapky za zapůjčení kamery.


Fotogalerie 2017_09_28 Napříč Prahou přes tři jezy – sesbírané fotky naší posádky

Reportáž České televize Tisíce vodáků se v Praze vydalo překonávat jezy na Vltavě ze dne 28. 9. 2017
Reportáž České televize Závod vodních skautů z pořadu Z metropole ze dne 30. 9. 2017
Repotráž České televize Závod Přes tři jezy v pořadu Z metropole ze dne 14. 10. 2017

Tohle video pro nás sestříhala Majda. Díky


Účastníci:
Nejdeto,  Zip, Čudlík, Šimon, Tik jako závodní posádka č. 185
Nemo, Vlaďka, Fany a Zuzka, Jojo
Terezka jako dvorní fotograf

a hromada dalších skautů a skautek ze všech koutů naší země

Napsat komentář