Betlémské světlo Děčín

Mysleli jste si že Betlémské světlo pro nás končí jeho přivezením? Tak to tedy ne! Světýlko radosti roznášíme po širokém a dalekém okolí, tak aby se dostalo do všech koutů Děčína. A nejen tam.

Úterý 19. 12.

Odpoledne před 17 hodinou jsme byli přivítání v Husově sboru. Nejprve jsme za pomoci Betlémského světla rozsvítili adventní věnec. Pak jsme se usadili, dostali jsme čaj a vrhli jsme se na debatování. Nejprve jsme si povídali o Betlémském světle, jeho rozvážení a strastech či radostech,které nás potkávají na cestách. Později debata směřovala více na otázky kolem skautů. Děkujeme za příjemné odpoledne.

Účastníci: Monča a Tik


Středa 20. 12.

Během dnešního dopoledne rozdávali skautky ze Stopy Betlémské světlo na děčínském gymnáziu.

Dnes jsme vzali Betlémské světlo na naši Vánoční schůzku. V první polovině si pro něj přišli manželé z Bynova, že jej budou opatrovat do sobotní mše v místním kostele. Na konci schůzky si jej odneslo i pár vlčat našeho oddílu. Tak snad uhlídají.


Čtvrtek 21. 12.

Dnes vzala Bibi lucerničku se světýlkem na vánoční trhy do křesťanské základní školy Nativity.


Sobota 23. 12.

Odpoledne před 16 hodinou jsem dorazil do Thunské kaple. Od šestnácté hodiny se zde koná předvánoční koncert kapely Yxes Joke – Vánoce nad Děčínem. A my jsme už několikátým rokem s Betlémským světlem u toho.  Děti z pěveckého souboru si užívají své minuty slávy a my zatím rozsvěcíme lucerničky jako na běžícím páse. Po skončení koncertu máme trošku nával, ale zvládli jsme jej rozdat všem zájemcům. Odsud se odebírám na další štaci.

Účastníci:  Tik

Další zastávkou v předvánočním shonu je soutok Labe a Ploučnice, zvaný špička. Když docházím na místo už je tu Evžen a pomalu plápolající ohýnek. Čekáme jestli někdo přijde. V předvečer Štědrého dne pouštíme již několik let světýlka Labskou stezkou. Pomalu přichází první postavy. Monča a Maxík dorazili mezi prvními. Jsou následováni rodinou. Celkem se nás sešly necelé dvě desítky. Rozsvítili jsme všechna plavidla betlémským plamínkem a vyslali je do světa. Letos to bylo o něco náročnější díky větru, který světýlka usilovně zhasínal. Ke konci vytáhla Majda kytaru a dali jsme si společně několik vánočních songů. S přáním hezkých Vánoc jsme se rozcházeli domů.

Účastníci: Tik, Evžen, Monika, Max, Matyáš
Majda s Valčou a tatínkem a pár dalších dobrých duší


Neděle 24. 12.

Na devátou hodinu vyrazili Monča a Tik do kostela sv. Františka na Husově náměstí. Tam slavnostně rozsvítili adventní věnec na oltáři a velkou svíčku na boku kostela. Tik se z lehka vypařil, aby pomohl Evženovi u stromku u nádraží.

Zatím co se Tik s Mončou promenádovali v kostele Evžen se pokoušel nevystát důlek u stromku naproti hlavnímu nádraží. Pro světýlko si přišlo pár zájemců. Po desáté hodině chvilku čekali na Monču a společně se přepravili k zámeckému rybníku.

U zámeckého rybníka se tradičně na štědrý den topí vánoční kapr. Tuto akci pořádá spolek pro přepravu ročních období za hojné účasti veřejnosti. Po příjezdu jsme vytáhli naše muší křídlo, abychom byli vidět. Pod křídlem jsme pak rozdávali do přinesených lucerniček Betlémské světlo o stošest. Někdy jsme nestíhali ani ze dvou lampiček. V 11 hodin došlo ke slavnostnímu utopení kapra. Že to nejde? No kapr nevyplaval, takže musí být jistojistě mrtev. A vy si můžete dát ke štědrovečerní večeři třeba vytoužený řízeček.

Poslední naší zastávkou na Štědrý den bylo Masarykovo náměstí. Letos bylo docela příjemné počasí. To loni pršelo a my se museli schovávat. Pro světýlko přišlo jen několik málo lidí a když už to vypadalo na pořádnou nudu, tak se na kruháči objevila motorka. Druhá, třetí… dvacátá. Motorkáři z celého Děčína si vyjeli na spanilou jízdu a jejich cíl bylo právě Masarykovo náměstí. Kolem se to hemžilo drsnými chlápky. Když se všichni seštosovali, tak se ozvalo: „Hele skautíci…“ A safra. To nám trošku přeběhl mráz po zádech. Rázem se ukázalo, že jsou celkem v pohodě a téměř polovina už má doma Betlémské světlo. Společná fotka a spanilý odjezd. No a nám už ta šichta taky pomalu končí.

Účastníci: Monča, Tik, Maxík, Evžen, Jack, Karel


Pondělí 25. 12.

Před desátou jsme se sešli s Mončou v kostele. Zavítali jsme na mši  a po jejím skončení jsme rozdali pár lidem světýlko. Cestou domů jsem potkal jednu paní, které to cestou několikrát zhaslo, tak jsem jí pomohl donést světýlko až domů.

Účastníci: Monča a Tik


Úterý 26. 12.

Dnes dopoledne se Monča vydala na druhou štaci do kostela Povýšení sv. Kříže na mši o svátek sv. Štěpána. Již tradičně během bohoslužby zní kostelem Česká mše vánoční od Jana Jakuba Ryby. Po Betlémské světlo si přišlo pár zájemců.

O desáté se také vypravil Tik s Betlémským světlem na výstup na děčínský Sněžník. Společnost pro přepravu ročních období tradičně v tento den pořádá vynášení zimy do hor, aby se mohla ujmout své nadvlády na krajem. Vyrazili z Bynova přes Novou ves na červenou turistickou značku. Cestou je míjeli běžci, kteří v tento den mají závod. Cestou nabral Áju a Karla. Společnými silami donesli Betlémské světlo až na nejvyšší místní vrchol. Po krátkém rozehřání a občerstvení vyrazili na zpáteční cestu.

Účastníci: Monča
Tik a Ája, Karel


Fotogalerie 2017_12_17 BS rozvozy