Betlémské světlo Děčín a okolí

Po přivezení Betlémského světla do Děčína je naší další milou předvánoční povinností roznosit světýlko míru nejen po našem městě.

úterý 18. 12. 2018

V úterní podvečer vyrazil Tik s Mončou do Husova sboru na povídání nejen o Betlémském světle. Krátce před pátou podvečerní jsme byli přivítání v motlitebně na Teplické ulici. V rohu bublala voda v konvici a hnedle se hlásili „objednávky“ na čaj či kávu.  Než jsme se usadili dostali jsme čajík. Paráda. Nejdříve jsme rozsvítili svíčku na stole Betlémským světlem.

Tik potom poprosil přítomné, aby se spíše ptali, že mu začínání debat moc nejde, ale kdo ho zná, jistě tuší, že se nakonec nedal zastavit. Povídali jsme si o putování Betlémského světla. Kudy jsme jej vezli my, co všechno cestou zažíváme. Párkrát se dostala ke slovu i Monča. Mezitím přicházely i dotazy na činnost nejen pěších, ale i vodních skautů, a o tom povídáme moc rádi. Chvíli před 19 hodinou jsme vyrazili domů.

sobota 22. 12. 2018

Krátce před třetí hodinou vyzvedávám Zipa. Společně se vydáváme nejprve k Aťce Lešanovské. Moc se u ní nezdržujeme, protože jsme nachlazeni, tak bychom neradi předali místo vánočních pozdravů nějaké bacily. Odsud přejíždíme k Marabovi. Tady předáváme světýlko a s přáním hodně zdraví se pomalu loučíme.

Vydáváme se na děčínský zámek, kde probíhá Pohádkové odpoledne. Paní kněžna čte dětem pohádky a o přestávce společně vyrábí lucerničky. To už jsme na zámku i my. Paní kněžna má teď krátkou přestávku, tak nás ukrývá do své šatny. Tady vyčkáváme než budou mít děti hotovo a dočtenou pohádku. Mezitím jsme si ulovili Monču, která na zámek přišla, ale číhala u vchodu pod věží,  a Matyáše, který šel na pohádkové odpoledne. Kolem 16 hodiny jsme se s dětmi potkali na chodbě zámku. Ustrojili jsme se a odebrali se do Růžové zahrady. Zamčeno. Safra, vždyť mi před chvílí říkali, že je odemčená. Běžím na pokladnu zámku. Průvodce nám kvapem odemyká. Společně se všichni přesouváme na Gloriet. Tady už je připravena trojnožka s lucernou. Jen schůzky nikde. Zvedám Zipa, aby ji sundal. Opatrně rozsvěcíme a vracíme zpět na místo. S přáním hezkých svátků všem Děčíňákům zahajujeme rozžínání lucerniček. Chvíli trvalo, než jsme všechno rozsvítili. Když nám nezbyla ani jedna zhaslá lampička, balíme věci a zavíráme Růžovou zahradu. Na pokladně jen hlásíme, že už je dokonáno a mohou zamknout.

neděle 23. 12. 2018

Ráno před devátou hodinou přijíždí naše známá dvojka Monča a Tik ke kostelu sv. Františka na Husově náměstí. Před kostelem jsou odchyceni několika nedočkavými zájemci o světýlko. Rozžínají několik svíček a lucerniček a míří do kostela. Tady Monča dle dohody rozsvěcí velkou svíci, která je pro světýlko z Betléma připravena. Ostatní svíčky už v kostele hoří. Po skončení mše rozdávají zájemcům světýlko buď do donesených lucerniček nebo improvizovaně svíčky v kalíšcích.

Předchozí mše se trošku protáhla a tak cesta do kostela Povýšení sv. Kříže je velmi svižná.
připravujeme zápis do kroniky

O půl druhé nasedám do auta a vyrážím na odpolední štaci. Teď vyjíždím Malou Bukovinu do kostela sv. Václava. Malý kostelík se nachází na kopci mezi Malou a Velkou Bukovinou. Jezdíme sem už tradičně, jen letos se nám nepodařilo spojit předem. Přijel jsem chvilku po 14 hodně, kdy mše už měla začínat. Pan farář měl chvíli zpoždění a tak jsem proklouzl dovnitř před začátkem. Po mši jsem rozdal místním Betlémské světlo. Zachránil jsem i pana faráře, protože jemu světlo cestou sem zhaslo. Na konec jsem se rozloučil a vyjel dál.

Po příjezdu k Thunské kapli se ke mě hned hlásili Zip a Nejdeto. Vzali jsme věci z auta a přemístili se do útrob Thunské kaple. Tady probíhaly poslední přípravy na koncert Vánoce nad Děčínem kapely Yxes Joke ze ZŠ Na Stráni. Nejprve vybalujeme naše betlémské muší křídlo, abychom byli vidět. Hned na to si připravujeme skleničky na rozdávání. Ze začátku se zájemci spíše jen trousí, ale během koncertu se zájem o světýlko zvedá a na konci máme co dělat, abychom to ve třech zvládli. Koncert se kapele moc povedl, někteří žáci zpívali letos naposledy. Končí totiž devátou třídu a chystají se na střední školy. Když byli hosté téměř všichni pryč, sbalili jsme našich pár švestek a vyrazili dál. Mimochodem velikého křídla s nápisem Betlémské světlo si všiml málokdo.

Auto jsme zaparkovali na Starém Městě a pěšky vyrazil na soutok.  Cestou nás předjel Evžen autem. Setkali jsme se až na místě. Za chvíli nás našli další příchozí. Účastníků pouštění světýlek bylo letos hodně málo. Tak se pouštění změnilo spíše v povídání s kamarády. Jediným „zpestřením“ byla návštěva redaktorky ČRo Sever, která vzpomínala, jak s námi loni točila rychlou reportáž na nádraží. Po hodině jsme se odebrali domů, do tepla.

pondělí 24. 12. 2018

O deváté si dáváme dostaveníčko u vánočního stromku před hlavním nádražím. Rozkládáme křídlo, abychom byli lépe vidět. Přišlo jen několik málo zájemců. Před desátou se k nám přidal Max.

Topení kapra
připravujeme zápis do kroniky

BS u stromku Masarykovo
připravujeme zápis do kroniky

úterý 25. 12. 2018

V úterý dopoledne se Monča s Tikem vypravili na mši do kostela Povýšení sv. Kříže na mši. Po jejím skončení přišlo ještě pár zájemců o světýlko.

Pro letošní rok s rozvozy končíme. Těšíme se zase na příští rok.

sesmolil Tik


Fotogalerie  2018_12_17-25 BS Děčín a okolí od Tika


Účastníci: Monča, Tik, Zip, Nejdeto, Evžen, Max, Matyáš
Bibi, Smíšek, Šneček