Cyklovýlet do Benešova na zámek

Tuto akci jsem připravoval dost na rychlo, protože si Rejnoci v pondělí vymysleli, že by rádi někam vyrazili na kole. Ve středu jsem měl zvadla hotová. Ježto jsem nevěděl, jak zdatní to jsou cyklisté, volil jsem trasu co nejméně náročnou a taky trochu zajímavou, protože tímhle směrem se moc nevydáváme.

neděle 24. 3. 2019

Sešli jsme se ráno v 9 hodin na Starém Městě u stadionu. Nečekal jsem velkou účast, ale nakonec nás bylo překvapivě 6 – Fanča, Zip, Šimon, Čudlík, Kšandy a Já. Po několik telefonátech, klukům a rodičů co měli jet, jsme vyrazili po cyklostezce do Benešova. Cesta ubíhala poklidně. V Benešově jsme byli okolo 11 h. Po několika pokuse obstarat lístky na vstup se povedelo. Nejprve byli na výběr různé okruhy, pak mi chyběli peníze a 3. pokus klapnul. Před prohlídkou jsme měli ještě trochu času a tak jsme se nasvačili a vyjeli se podívat na dřevěné sochy. Bylo to ale dál, než jsme mysleli, nebo kola byla pomalejší, na každý pád jsme tam před prohlídkou nedojeli.

Prohlídka byla celkem dlouhá plná postav z historie, dekorace na zámku v Benešově jsou z velké části vypůjčené z jiných zámků, protože v minulosti v dolním zámku hořelo a jen Wolfův palác přestál bez úhony. V horním zámku byly ve 20. století turistické ubytovny a turisté se na horním zámku podepsali stejně jako požár na dolním. V zámku bylo nepříjemných 3-5°C. Kdo neměl bundu, ten už po prvních 5 minutách zmrzl, a mohli ho vystavovat jako sochu. Venku po prohlídce bylo naopak až nečekaně teplo. Před cestou domů jsme ještě stihli zajet na dřevěné sochy a navštívit dětské hřiště. Můžu-li hodnotit, dětské hřiště bylo výpravou oceněno výrazně lépe než zámek. Cestou domů se nám povedla malá bouračka. Fanča unavená z výletu na chvíli zavřela oči a upadla. Já, abych ji nepřejel, jsem strhnul přední brzdu na kole. Naštěstí se nic vážného nestalo.

V Děčíně jsme se kolem 15 hodiny rozloučili a odevzdali všechny výletníky. Cestu kolem Ploučnice jsem neznal a tak jsem byl rád za tuto hezkou vyjížďku. Nutno poznamenat, že Kšandy jel ráno z Benešova na sraz taky na kole a pak ještě zpátky s námi do Děčína, takže si to dal vlastně ten den celé 2x. Fanča, jako nejmladší účastník, ujela celý výlet na kole bez přehazovačky, což si jistě zaslouží obdiv.

zapsal Nemo


Fotografie od Kšandyho


Účastníci: Šimon, Zip, Čudlík, Fany a Nemo, Kšandy