26. ročník Plavení jara

Krátce po osmé hodně ranní jsme se sešli na nádraží, abychom vyrazili na letošní první vodáckou akci. Tradičně zahajujeme sezónu plavením jara. Letos se koná 26 ročník. Vlakem vyrážíme do Ústí nad Labem.

sobota 30. 3. 2019

Z ústeckého hlavního nádraží pokračujeme dál autobusem, který nás dovezl nad zdymadlo. Když jsme před hradem podjížděli trať, zahlédli jsme za námi Nema s vlekem plným lodí. Na zastávce Pod hradem na nás čekalo překvapení v podobě rodičů, kteří s námi přijeli pokřtít naši novou loď. My jsme je také překvapili tím, že jsme pokračovali o jednu zastávku dál, protože je to o něco blíže. Ze zastávky Osada jsme za pár minut dorazili k řece.

O křtu naší nové lodi se dočtete v článku Křest druhé pramice P550.

Po křtu jsme se převlékli do věcí na vodu, oblékli si vesty, rozebrali pádla a začali se naloďovat. Eva s Františkem a Zuzkou obsadili kanoi zeleného draka a my ostatní jsme obsadili dvě skautské pramičky. Marabu vyplul o chvilku dříve, aby udělal místo pro nalodění Aťky. Společně jsme pak zamířili k molu nad zdymadlem. Tik vystoupil a zařídil potřebnou administrativu.

Krátce před jedenáctou hodinou vplouváme do komory. Zde nás prezident společnosti pro přepravu ročních období informuje o důležitosti celé akce, protože jinak bychom museli na jaro čekat než nám ho z kraje pošlou 😊.  Seznámil nás s časovým plánem a upozornil na vodníky, kteří mají cestou svá teritoria. Pro jistotu jim odlil něco rumu. To už nám klesá voda v plavební komoře.

Za krátko jsme dole a otevírají se dolní vrata. Celý konvoj lodí se hrne ven. My si trošku počkáme než se ostatní vyhrnou ven. Pod komorou vplouváme do proudu z jezu a ten nás chvíli unáší směrem do centra Ústí nad Labem. Míjíme centrum města a nemůžeme se vynadívat na mosty od hladiny řeky. Za městem plujeme kolem přístavních budov, které jsou teď známé z televizního seriálu Rapl II. A to už jsme pomalu ve Valtířově. Po levé straně míjíme Kozí vrch a za zatáčkou přívoz v Malém Březně.

Tady se zastavíme a dáme si svačinku. Před přistáním obě lodě vyčkávají než přejede přívoz zase zpátky do Března, abychom nepřejížděli lano. Přistání proběhlo celkem hladce. Všichni vystoupili a usalašili se na slepé odbočce jako hadi na horký kámen. Rozbalili jsme svačiny. Děti s nimi byly rychle hotové a tak pobíhali kolem, hráli na babu a když Lubor vylovil z kajaku fotbalový míč došlo i na fotbálek. Po svačině jsme se vypravili dál.

Cesta do Děčína ubíhala příjemně. Kluci se střídali v kormidlování pramic. V Boleticích se na nás přišli podívat Monča a Péťou. Nemo s pramkou přistáli bez potíží, ale Čudlíkovi se to nepodařilo ani po několika pokusech. Pokračovali jsme v plavbě dál a po pravé straně míjíme křešické loděnice. Za chvíli už přistáváme na Starém Městě. Tady počkáme na ostatní lodě.

Před šestnáctou hodinou jsou všechny lodě na místě a vyplouváme společně pod zámek. Postupně přistáváme u břehů a vyloďujeme se. Spolek pro přepravu ročních období vykládá z lodi pytel s jarem a kolem čtvrt na pět vypouštíme jako v Děčíně.

My jsme se vrhli na vyčištění lodí, maminky vylovili zbytky z ranní párty a tak jsme u toho baštili dobroty. Po vydrbání flotily jsme uložili na vozejk a rozjeli se domů.

sesmolil Tik


Fotogalerie 2019_03_30 Plavení jara, 26. ročník od  Kšandyho, Evy s Františkem, Tika

Fotografie Děčínského deníku


Účastníci:
pramice P550 Marabu: Fany, Janča, Nejdeto, Báry maminka, Kšandy, Bára, Nemo
pramice P550 Aťka: Čudlík, Hobit, Matyáš, Šimon, Tlapka, Zip, Tik
Kanoe zelený drak: Eva a František, Zuzka

Díky za podporu všem, kteří pomáhali s přípravami akce.