Svojsíkův závod, Děčín – Březiny

Letos se naše posádka poprvé vydala na Svojsíkův závod. Kluci vyrostli z věku vlčat a nastal tak čas na větší dobrodružství. Spolu s ním, také přichází o něco větší nároky, se kterými je potřeba se vypořádat. Jak se klukům dařilo? Čtěte dál…

Před několika lety byl týmem vedeným Čertem ze Šluknova pořádán v sudém roce  NETVOR – neskutečně tvrdý okresní závod. Tento závod měl za cíl připravit se na nová pravidla Svojsíkova závodu, vyzkoušet si je v praxi. Na základech tohoto cvičného kola se v následujícím roce uskutečnilo okresní kolo závodu. Otestované a připravené. Teď si asi říkáte proč to píšu… letošní kolo závodu bylo opravdu NETVOR a to zejména svým počasím, které bylo neskutečně náročné.

pátek 3. 5. 2019

V pátek navečer jsme se sešli v Děčíně – Březinách k dalšímu klání v nejen skautských disciplínách. Po příjezdu Tika se začalo řešit, kdo že tedy vlastně soutěží. Ondra se totiž nedostavil. Tik ponechal řešen na nás. Tak jsme zkusili zavolat Tlapkovi, ten přislíbil, že přijede co nejdříve. Mezitím jsme postavili stany.

Než začal zahajovací nástup, byli jsme komplet. Během nástupu nás navštívil klub Rychlých šípů a organizátoři nám vysvětlili průběh víkendu.

Po nástupu jsme byli vybízeni k rozdělání ohně. Když se k tomu nikdo neměl, vrhli se na to Nemo s Tikem. Společně jsme pak u ohně seděli, opékali buřty a později hráli na kytary a zpívali. Pak už jen do spacáků.

sobota 4. 5. 2019

V sobotu ráno jsme vstali a nasnídali se. Připravili jsme si věci na cestu. Máme ještě dost času. Startujeme totiž až po deváté hodině. Chudáci ti, co startovali už v půl osmé. Ráno jsme se chvíli viděli s Tikem, který ještě dával pár rad do závodu. Pak už bylo všechno na nás…

připravujeme pár řádků očima závodící hlídky

Tik s Vašíkem se celý den pohybovali po trase. Fotili, rozdělávali oheň, hledali stanoviště nebo jiné hlídky, fotili, jezdili mezi stanovišti na koloběžkách.

Odpoledne jsme se opět všichni potkali na základně.  Tam kluky čekalo nepříjemné překvapení. Jeden ze stanů špatně zapnuli a během celodenního deště napršelo dovnitř. Téměř všechno uvnitř bylo mokré. Druhý stan na tom byl výrazně lépe, ale o suchu se hovořit nedalo. To už ale přijela Tlapkova mamka, která přijela vyzvednout Vašíka. Přivezla v první řadě stan. Klukům chvíli trvalo než si ho všimli, ale pak se se svolením dali do stavění. Začaly se třídit věci na opravdu suché a nepoužitelné. Pomalu přišel čas nachystat si večeři. Vrchní kuchař Nejdeto vymyslel špagety s kečupovou omáčkou. Dalo to zabrat, ale povedlo se.  Byly vynikající, viď Vašíku. Aby ne, když si je kluci chystali sami. Zatím jsme rozvěsili, co se dalo a zbytek naskládali do bedny, kterou večer Tik odvezl usušit. Tlapkova maminka dovezla i fůru suchého oblečení, boty apod., aby kluci měli na sebe něco suchého. Tik odvezl mokré oblečení a dovezl ještě teplé armádní deky, aby klukům nebyla zima.

Byla to pro ně dnes asi velká škola.

neděle 5. 5. 2019

Dnešní noc byla o něco horší než ta minulá, ale díky další várce dek a spacáků, kterou jsme dostali včera večer to bylo snesitelné. Po snídani jsme se dali do uklízení věcí a stanů. Tohle nám ještě moc nejde, ale určitě se časem zlepšíme.

O desáté hodině začalo vyhlašování výsledků. Naše hlídka skončila na 6. místě v kategorii chlapců. Dál se vyhlašovaly výsledky. Vyhráli kluci ze Stopy. Po nástupu jsme se všichni shromáždili, abychom si udělali společnou fotku. Následně se fotografovali všechny hlídky samostatně a po oddílech.

Pak jsme dokončili balení  a vyrazili domů.

sesmolil Tik

Kluci, jsem hrozně rád, že jste svůj první Svojsíkáč zvládli a že jste ho ani v tak náročném počasí nevzdali a dokončili. I když výsledek není nejlepší a je na čem pracovat, dokázali jste společně překonat nesnáze. Ještě v únoru bych neřekl, že rozděláte oheň a jako jedni z mála tuto disciplínu vůbec splníte. Ještě před půl rokem jste byli „malá vlčátka“ a dnes jste sami zvládli celý víkend. Sami dobře víte, kolik to stálo námahy… Takže jen tak dál. Tik

Děkuji všem maminkám za to, že POMOHLI klukům se připravit (namísto připravili za ně). Děkuji za všechny starostlivé zprávy, které jsem dostal během závodů. Je super, že ve vás všech máme podporu. Děkuji za přímou podporu dovozem suchého oblečení,  bot, stanu a dalších věcí na spaní či teplého oblečení.


Fotogalerie 2019_05_03-05 Svojsíkův závod od Tika


Účastníci: Čudlík, Nejdeto, Tlapka, Zip jako REJNOCI
servismani závodu: Tik, Vašík