Poslední letní plavba

Podzim se pomalu připravuje chopit vlády, ale léto se ještě nevzdává. Krásného slunečného dne jsme využili k poslední letní plavbě. Ráno jsme vyrazili do Vaňova odkud vyrazíme na plavbu do Děčína.

sobota 21. 9. 2019

Ráno krátce po osmé hodině se scházíme na hlavním vlakovém nádraží. Přibližně ve stejnou dobu nakládají Tik a Žify tatínek lodě v loděnici. O půl deváté vyrážíme vlakem směr Ústí nad Labem. V Ústí přestupujeme na autobus a jedem do Vaňova. Při čekání na autobus kolem prosvištělo auto s nákladem lodí. Nikdo si toho nevšiml 🙂 Takovej to byl fofr. Ve Vaňově osádka auta chvíli na účastníky čekala. Po jejich příchodu jsme sundali lodě z vozíku, děti se mezitím přebalili do oblečení na vodu. Následovala předávka pádel a vest. Po chvíli jsme se rozdělili do posádek, nalodili se a vypluli.

Z Vaňova jsme pluli ke zdymadlu, kde jsme čekali  na proplutí plavební komoru. A to byla první příležitost ke svačince. Za necelou půlhodinku se otevřela vrata komory a my mohli dovnitř. Naše tři loďky vplouvají do útrob zdymadla. Za námi se zavřela vrata. Šimon chtěl vyzkoušet pádlem hloubku pod lodí. To mu ale Tik s Nemem rozmluvili. „Tady by se ztratil i táborový stožár…“ „To jako fakt?“ Za chvilku bylo celkem jasno. Voda klesla až dolů a otevřela se spodní vrata. Za nimi průjedná výška 6,99 m. Vyplouváme z komory a pokračujeme směr Ústí nad Labem.

V Ústí zkoušíme dělat fotografie lodí z vody. Díky kanoi, na které sedí Nemo s Tikem, si to můžeme dovolit. Proplouváme centrem města. Cestou se různě střídáme na lodích, aby se naučil kormidlovat ten nebo onen… Tik cestou ukazuje plavební znaky. Tak třeba si něco zapamatujete… Ve Velkém Březně se stavujeme na svačinu. Po troše jídla zajímaly menší spíš spadané kaštany ze stromů než odpočinek.

Dál pokračujeme přes Těchlovice, Nebočady a Boletice ku Děčínu. Cestou nikam nespěcháme, pořádáme závod v pádlování o tabulku čokolády a tak různě. Prostě pohodička. V Děčíně holky žadonily, že by si rády zaskákaly z lodi. Tak nakonec proč ne, když je tak krásně a teplíčko.

Plavbu jsme se rozhodli ukončit v Děčíně a nepokračovat do Dolního Žlebu. Zakotvili jsme pod zámkem a vytáhli lodě na břeh. Mokří se převlékli do suchého. Vydrbali jsme lodě. Naložili na vozejk a jedeme je zazimovat. Jen kluci si zajeli svou loď ještě domýt, protože to na poprvé nedopadlo.

sesmolil Tik


Účastníci: Nevim, Zip, Nejdeto, Čudlík, Víčko, Matyáš, Tlapka, Tuleň, Bubla, Fany, Zuzka, Zajda, Žifa, Vánka, Nemo a Tik


FOTOGALERIE od Tika