Podzimky v Čáslavi

Letos jsme se vypravili na podzimní prázdniny do Čáslavi. Hlavním motivem akce byl skauting v dobách nesvobody. Čeští skauti v roce 2019 oslavují nejdelší dobu fungování bez zákazů činnosti. Proto jsme se účastníkům chtěli ukázat jaké to mohlo být skautovat v nesvobodných časech.

pátek 25. 10. 2019

V pátek jsme vyrazili jako druhá sběrná skupina vlakem směr Čáslav. Cesta ubíhala příjemně. V Kolíně jsme díky zpoždění měli sice na přestup jen pár chvilek, ale vlak stál na stejném nástupišti. Vystoupili jsme v Čáslavi a Tik se jal hledat, kam že to vlastně jdeme. A najednou skautká košile. „Je, ahoj Zojko, to je milé, že jsi nám přišla naproti…“ “ Nepřišla, my jsme teď přijeli.“ „Co?“ No a tak jsme se dozvěděli, že skupina, která vyrazila o dvě a půl hodiny dříve přijela stejně jako my. V České Lípě už se nevešla do vlaku. To jsme zase jednou jeli na pány…

Společně jsme pak dorazili do klubovny. Po ubytování a lehké večeři byly děti rozděleny do dvou skupin vlčata/světlušky a  skauti/skautky. Zahráli si první úvodní hru. A teď už hajdy na kutě, holátka.

Fotogalerie od Nema


sobota 26. 10. 2019

V dopoledních hodinách se opět obě skupiny vydaly na svůj program. Vlčata, světlušky a žabky měli poznávací program po městě. Měli navštívit různá místa, kde dostali zadaný úkol, který jim dopomohl k dalšímu místu nebo nějaké věci, jež se hodila na příště. A tak navštívili čáslavskou synagogu, náměstí Jana Žižky, gotickou Otakarovu věž, bývalé popraviště a kostel sv. Petra a Pavla. Po „výletě“ se vrátili opět do klubovny, kde se jim dostalo teplého oběda.

Menší děti potom měli herní program venku. Starší skauti měli odpoledne debatu se skautem Luborem Šušlíkem – Billem, který dokázal vyprávět o svých zážitcích nejen z doby skautování za totality, ale také o pracech za války, dvou bitvách o československý rozhlas, zatčení, rozsudku smrti a mnoho dalšího. Skauti a skautky hltali každé jeho slovo. Debata končila společnou fotografií při západu slunce. Bill potom ještě odpovídal na zvídavé dotazy.

Večer proběhla ještě jedna hra.

Fotogalerie od Nema a Tika


neděle 27. 10. 2019

Dopoledne vyrazily děti na další hru venku ve městě. V klubovně zůstalo jen několik velkých, aby připravili oběd – řízek s kaší. A tak se škrabaly brambory, klepaly a obalovaly řízky. Než se děti vrátili začali jsme také smažit první várku. A pak už se jen smažilo a smažilo…

U oběda se vyhlásilo, že na odpoledne jsou připraveny nejrůznější aktivity a workshopy. Bylo potřeba si vybrat a na některé se i přihlásit pro omezený počet míst. Pak jsem se vrátil do kuchyně a začalo mě omejvat. Takovýho nádobí. A to Nemo průběžně odmýval. Tak jsem připsal na papír TAJNÝ workshop. Vyhlásil vše mezi děti, že je pouze omezený počet míst. První se chytili naši kluci. Měli sice drobné podezření, že by se mohlo jednat o galeje v kuchyni, ale to jsem vyvrátil. Sraz u krbu. No a tak se tam za čtvrt hodiny sešla čtveřice odvážných. Dal jsem každému ještě možnost, že než začneme, může odejít. Toho nikdo nevyužil. „Kluci, vím, že to je trošku kulišárna… Jedná se o práci v kuchyni, ale pokud to stihnete, tak zajdeme do cukrárny na dortík. Berete?“ A hoši souhlasili. Tak jsme se dali do drbání nádobí, utírání stolů a dalších činností. Vše se stihlo a my jsme mohli vyrazit do místní cukrárny. Dali jsme si dortíček a čaj. Báječné odpoledne…

Ostatní se mezitím věnovali dalším aktivitám – deskohraní, pečení muffinů s čepicí (nevím jak se to jmenuje, ale určitě to má nějaké skvělé jméno), čajovna se čtením pohádek, kytarohraní.

Po večeři jsme uklidili v hlavní místnosti a promítali jsme film Skauti bez lilie.

Na závěr dne proběhlo zhodnocení Podzimek a porada na zítřejší den.

Fotogalerie od Nema a Tika


pondělí 28. 10. 2019

Ráno jsme pobalili sebe, děti, uklidili jsme klubovnu a vyrazili na vlak. Tím jsme se přesunuli z Čáslavi do Kutné hory. Batůžky jsme zanechali na perónu a motoráčkem jeli do města. Na náměstí jsme byli rozděleni do několika skupin. Každá skupina dostala seznam otázek, na které jsme měli nalézt odpovědi.

Vyrazil jsem se skupinou nejmenších skautek a světlušek a začali jsme hledat odpovědi nebo plnit úkoly. A tak se stalo, že jsme si v Kutné hoře prohlédli centrum města, klášter, chrám sv. Barbory, zjistili něco o těžbě stříbra, napsali pohled (ale ne do klubovny, ale Marabovi a Aťce), dali si horkou čokoládu v kavárně, objímali sochy. No takové báječné dopoledne. Nezískali jsme sice nejvíce bodů, ale o to více jsme si místo užili.

Motoráčkem jsme potom z centra dorazili na kutnohorské hlavní nádraží, počkali jsme na vlak domů. V Kolíně jsme tak tak stihli přestup. Paní průvodčí málem kleplo, protože naši skupinu neměla hlášenou. Cestou jsme nabrali zpoždění, takže jsme nechytili přípoj v Ústí, ale využili jsme další spoj.

Fotogalerie od a Tika

Fotogalerie Podzimky (Čáslav) 25.-28.10.2019 od Majdy


sepsal Tik

Účastníci: Bubla, Pérko, Žifa, Tlapka, Nejdeto, Zip, Víčko, Tuleň, Poldík, Tom, Matyáš, Nemo, Tik
skauti a skautky z oddílu Stopa