Betlémské světlo v Děčíně

Letos po třinácté jsme po našem městě roznášeli Betlémské světlo, jednu z novodobých vánočních tradic. Vždycky je hromada úsilí a práce, ale za odměnu v podobě rozzářených tváří nám to stojí. Pojďme se společně podívat, jak to bylo v Děčíně letos…

sobota 21. 12. 2019

Po návratu z rozvozu Betlémského světla vlakem jsme se vypravili na zámek. Sešli jsme se pod Dlouhou jízdou a posečkali na ostatní. Společně jsme vyrazili nahoru na zámek. Tik nás nahlásil na pokladně. Byli jsme posláni ke knihovnímu sálu, kde už začala divadelní pohádka pro děti. Jedna z průvodkyň na zámku je Brepta, takže provází i nás. Propašovala kluky na pohádku.

Tik s Medvědem zůstali dole a spolu s Breptou připravili lucerničky pro děti.

Když pohádka skončila a děti se začaly chystat domů nafasovali lucerničky. Kluci jim rozsvěceli svíčky dobrou půl hodinu. Po ukončení jsme pomohli Breptě uklidit chodbu na zámku a zamknout. Dnešní služba končí.

Fotografie od Tika
Účastníci: Čudlík, Nejdeto, Tlapka a Tuleň, Víčko, Zip, Medvěd, Tik


neděle 22. 12. 2019

Dopoledne jsme se snažili obejít kostely v centru města. Bohužel ve stejnou dobu nelze být na všech místech a tak se to úplně nepovedlo podle představ. Bez potíží jsme zvládli ranní Benešov nad Ploučnicí. O desáté jsme zapalovali adventní věnec v Husově. Krátce na to jsme spěchali na faru na Husovo náměstí. Odsud nás ještě poslala paní Marie k evangelíkům do Bezručovky. Tam jsem přiklusal na konci bohoslužby a připravil všem pěkné vánoční překvapení. Betlémské světlo ani nečekaly.

Odpoledne před šestnáctou hodinou jsme se sešli u Thunské kaple, kde tradičně probíhá koncert „Vánoce nad Děčínem“ kapely Yxes Jokes ze ZŠ Na Stráni. Uschovali jsme se hned vedle dveří u východu z kaple. Roztáhli muší křídlo, abychom byli vidět a připravili se na rozdávání. Po dobu celého koncertu kluci rozsvěceli nejrůznější svítidla. Ke konci už na spoustě míst v kapli zářily lucerničky. Po skočení koncertu následovala další vlna. A podařilo se.

Fotografie od Tika
Účastníci: Čudlík, Nejdeto, Tlapka, Víčko, Zip, Tik


pondělí 23. 12. 2019

V pondělí jsme rozdávali Betlémské světlo jen u nás v klubovně během vánoční schůzky. Přišli si  pro něj z kostela a pak jeden manželský pár. Pán si zavzpomínal na mládí, které v klubovně jako malý kluk strávil.


úterý 24. 12. 2019

Na Štědrý den ráno jsme se sešli v Křížovce, abychom si připravili stánek pro rozdávání Betlémského světla. Za podpory vinotéky Děčín můžeme dnes rozdávat Betlémské světlo na vánočních trzích. Z počátku vše vypadalo vlažně, ale potom jsme se sotva zastavili. Lidé chodili na svařáček a s lucerničkami k nám pro světýlko. Kluci se u stánku vystřídali nejen ve službě, ale také v rozdávání. Bylo moc příjemné dopoledne…

Fotografie od Tika

Před desátou hodinou vyrazil Medvěd s Nejdetem na Topení kapra, které se konalo u rybníka. I zde rozdávali Betlémské světlo zájemcům. O jedenácté byl kapr utopen a bylo po všem. Vrátili se k nám do stánku do Křížovky.

Fotografie od Petry B.

Článek Místo paličky utopit, vánoční kapr ani letos topení v Děčíně nepřežil Děčínského deníku

Účastníci: Zip, Nejdeto, Tlapka, Víčko, Matyáš, Medvěd, Tik


středa 25. 12. 2019

Ve středu na Boží hod vánoční vyrazili Tik a Zip do kostela v Křížově ulici na mši. Po jejím skončení rozdávali Betlémské světlo, až zmizely všechny kalíšky, které měli s sebou.

Odpoledne vyrazil Tik s Betlémským světlem ještě na Malou Bukovinu, kam se nepodařilo zajet v neděli. V kostele měli velkou radost.

Účastníci: Zip, Tik


Zapsal Tik

Díky všem za podporu při roznášení světýlka, zejména pak rodičům našich skautů, kteří dělali hlavně taxikáře. Díky Martině a jejímu manželovi z Vinotéky Děčín za skvělý nápad se stánky v Křížovce a za pohoštění.

Partneři akce:

Junák - středisko Úsvit Děčín