Pozorování noční oblohy

Před nějakým časem jsme se domlouvali s Tlapkovou sestřenicí Štěpánkou, která miluje astronomii, že bychom se mohli sejít a zkusit pozorovat noční oblohu. Na dnešní den právě vychází několik zajímavostí na noční obloze…

sobota 17. 3. 2018

Jako na potvoru se však zatáhlo a od předchozího dne sněžilo.  A ne a ne se vyčasit. Potvora. Štěpánka si pro nás připravila povídání a to jsme nemohli nechat ležet ladem.

Sešli jsme se v 19 hodin a vyrazili k Tlapkovi.  U něj doma jsme se usadili a poslouchali jsme poutavé povídání o vesmíru. Seznámili jsme se s základními objekty ve vesmíru. Zjistili jsme, že vesmír je nekonečný (lidstvo zatím konec nenalezlo). Povídali jsme si o hvězdách, hvězdokupách, souhvězdích, asteroidech (myslím, že název Oumuamua si budeme chvíli pamatovat), o tělesech, které do vesmíru poslalo samo lidstvo (družice, vesmírné stanice – např. ISS, nebo automobil Tesla).

Protože byla venku zima, připravil pro nás Tlapkův tatínek buřta na domácím grilu. Po svačině jsme vyrazili do horního pokoje, kde Štěpánka připravila pohled astronomickým dalekohledem alespoň na Děčínský Sněžník.

Naše setkání jsme museli před devátou ukončit, abychom se vrátili. Určitě ale víme, že nebylo poslední…

Užitečné odkazy:
počítačové planetárium Stellarium
Aplikace Sky Map do mobilu


Fotogalerie 2018_03_17 pozorování noční oblohy od Tlapkovy maminky


Účastníci: Čudlík, Matyáš, Nejdeto, Šimon, Tlapka, Vašík, Zip
Tik, Medvěd, Matyášův tatínek