Rozvoz Betlémského světla

Od začátku prosince šúrujeme svoje příbytky, pečeme cukroví, nakupujeme dárky, sháníme stromek a kapra. Pro velkou část skautů, ale začínají pořádné Vánoce jindy. Právě rozvoz Betlémského světla po naší zemi je pro nás vždy spouštěčem vánoční nálady…

Je to také čas setkání s přáteli, které vídáte jednou do roka. Právě si asi ťukáte na čelo, co je to za přátelství, když se vidíte jednou za rok. Ale přesto existuje. Kurýři Betlémského světla se vidí právě jednou do roka a vždycky je to jako by se viděli naposledy včera. Mnozí z nich už nejsou aktivními skauty. Přesto nejpozději jedenkrát do roka vytáhnou ze skříně kroj a vydávají se na báječné putování s Betlémským světlem.


neděle 16. 12. 2018

Píše se datum 16.12.2018, neděle. Slunce ještě nestačilo ukázat své paprsky a my už časně z rána netrpělivě čekáme na náš vlak do Prahy. Čeká na nás totiž velmi důležitý úkol, převzít Betlémské světlo a rozvést ho mezi lidi. Cesta do Prahy utekla poměrně rychle, zahřáli jsme se čajem, posnídali a zbytek prokecali. Na nádraží v Praze jsme ještě chvíli čekali, spolu s dalšími lidmi, kteří si přišli pro Betlémské světlo. A už přijeli, skauti z Brna! Dostali od nás vřelé přivítání a oni se s námi na oplátku podělili o svůj plamínek. Poté jsme si zkrátili čekání na náš vlak teplým čajem a trochou toho focení. Tak a teď šupky na vlak, vyrážíme totiž směr Děčín!

Na naší cestě jsme v jednotlivých stanicích rozdávali světlo. To dělali hlavně Tik a Monča. Tlapka dostal na starosti tašky, které se měli předat dalším skautům v jiných stanicích. Byly v nich informace a věci k rozvozu, ale především velmi slušivé placky BS, které nám skvěle doplňovaly kroj. No a Nejdeto dával znamení stálým zvoněním z okna, nutno dodat – nejen z okna.

Když náš vlak dorazil do Děčína, v cukuletu jsme přeběhli na další vlak, který měl namířeno na Jedlovou. To se k nám přidali Čudla a Zip. Čím dále vlak jel, tím nádhernější zasněženou krajinu jsme míjeli. Na Jedlové to byl teda vrchol. Doposud si pro světlo přicházelo hojné množství lidí. Třeba v Kralupech, Ústí nebo třeba Habarticích. Inu můžete se přesvědčit sami, v galerii. Po dojetí do České Lípy a následném přestupu na vlak do Děčína už si tolik lidí nepřišlo. Když to shrnu, nejlepší na tom byla ta radost, jak naše, tak ostatních lidí. Byla to moc pěkná zkušenost a já jsem moc ráda, že jsem měla tu čest se zúčastnit.

sepsala Bíbána


Fotogalerie  2018_12_16 BS rozvozy od Monči a Tika


Účastníci: Nejdeto, Zip, Čudla, Tlapka, Tik, Monča, Bíba