Tábor Stvolínky

Letos jsme se vypravili společně s hradeckou Dvojkou k Dolanskému rybníku ve Stvolínkách.

sobota 29. 6. 2013

Byl to první den stavby. První stavební materiál zapůjčený od skautů z Liberce navezl Tik a Nemo, za pomoci Evžena a jeho tatínka, Hobita a Vojty – naváželi kluci již v podvečer a do pozdních večerních hodin v pátek. V sobotu jsme se začali před polednem sjíždět od Děčína i z Hradce přijeli všichni. Za toho polojasného půldne jsme stihli postavit – malý hangár (kuchyň), bílý stan na zásobák, zelený stan na jídelnu a asi deset základů podsad. Noc jsme společně přespali v hangáru.


neděle 30. 6. 2013

Proběhla kompletní dostavba podsad, aby do nich nenapršelo. Kluci začali se stavbou dvou tee-pee, ale chvilku jim trvalo, než přišli na to, jak správně je postavit. Néé proto, že by to neuměli, ale mě menší rozměr než, který byli zvyklí kdy stavět. Ten den už bylo možné přespat v podsadách.


pondělí 1. 7. 2013

Během dopoledne proběhl drobný úklid po táboře a dokončovací práce na některých táborových stavbách – umývárna, kopání vsakovačky a odpadovky. Postavili se kamna, ale kvůli krátké rouře na komín se nezprovoznila. Odpoledne se dostavovali tee-pee. Proběhl organizační přesun kluků ve stanech tee-pee a podsadách, aby měli malí kluci, kde spát. Wodník s Nemem, kteří přijeli se ubytovali se v podsadě. Večer se šlo na lodě. Navštívení Koňského rybníka.


úterý 2. 7. 2013

Dopoledne: Zahájení táborové hry – legenda začíná. Rukodělky – výroby měšců – byla přesunuta až na 6. táborový den. Proběhl turnaj družiníků – souboje ve dvojicích u kůlu přivázaní na provaze v pase. Odpoledne: Proběhli dokončovací práce – špalek na sekeru práce, lavor k toi toikám, stoly v kuchyni. Příprava slavnostního ohně. A večer slavnostní oheň v krojích s povídáním a trochou zpěvu.


středa 3. 7. 2013

Tento den se nesl ve znamení prvního celodenního výletu na Helfenburg. Výlet začal jízdou do Úštěka (návštěva čertovského muzea) – odtud dále pěšky po žluté turistické značce na zříceninu hradu Helfenburg – dále do obce Skalka po žluté turistické značce – dále po silnici do obce Blíževedly. Odtud bylo v plánu jet vlakem zpět do Stvolínek, ale poslední vlak nám pár minutami ujel. Tak jsme pokračovali pěšky z Blíževedel dál směr Stvolínky. Kousek za Blíževedly přijel Nemo autem pro malé kluky a přivezl na doplnění vodu. My ostatní jsme došli do Stvolínek do tábora po silnici přes Kravař – Sezímky – Stvolínky. K večeři byl buřt guláš.


čtvrtek 4. 7. 2013

Při ranním nástupu proběhlo hromadné přání Adélce k narozeninám. Předal se jí dárek a společné blahopřání. Dopoledne proběhly rukodělky – výroba (šití) měšců na diamanty z koženek různých barev. Odpoledne: dostali dvě posádky instruktáž od Tika na záchranu tonoucího z vody pomocí házečky – roli zachránce ze břehu i z lodi. Po posádkách jízda na raftu – jedna posádka jela na raftu na hráz rybníka a druhá posádka jela na raftu od hráze do tábora. Cestou na raftu ukázka házení záchranné házečky do vody tonoucímu. Na večerním nástupu vyhodnocení celodenního výletu na Helfenburg. Proběhlo focení po posádkách s posádkovými vlajkami.


pátek 5. 7. 2013

Dopoledne: probíhala vždy po dvou posádkách hra „ boj o vlajku“. Po této hře měli posádky úkol uvařit sami sobě ve skupinách na kotlíku oběd. Poledne a část odpoledne: posádkové vaření oběda v kotlících. Co si kdo navaří, to si taky sní či nesní. Odpoledne po svačině: trénovali dvě posádky na raftu záchranu tonoucího za pomoci házečky.


sobota 6. 7. 2013

Dopoledne – „debordelizace“ (důkladný úklid ve stanech a podsadách, přerovnání věcí v kufrech a jejich sušení, sušení spacáků a případné praní špinavého prádla). Dvě posádky stihli ještě zahrát „Pasáka“ V průběhu poledního klidu plnění stezek na nováčkovskou zkoušku. Odpoledne: hledání perly a diamantů dle indicií, příprava na noční putování a přespání na Ronově Večer: oheň, opékání večeře (špízy). Mladší přespání pod širákem v táboře. Starší odchod v 23:00 – noční výstup na Ronov. 00:45 – příchod na Ronov.


neděle 7. 7. 2013

00:47 příchod na Ronov, kde již někdo spal ve stanu a okolo. Ušlapání bujné vegetace, příprava ležení, uložení ke spánku, návštěva přírodního WC (některým se zadařilo i po hubě). Ráno probuzeni druhou skupinou, vstát, zabalit, zápis do putovní knížečky. Rychlý pohled ze zříceniny hradu Ronov do okolí. Sestup z Ronova. Cestou snídaně na louce.SMS: Inko o mylném nočním přepadu našeho tábora. Po svačině: vaření oběda, vlčata šla na procházku do lesa stavět domečky, ostatní volno. Po obědě max. nasazení při mytí nádobí, z důvodu nutnosti stihnout vlak do České Lípy. Rychlý přesun do Stvolínek na vlak do České Lípy. Jedna skupina šla do bazénu. Druhá skupina šla na procházku po městě a na pizzu. Večer – návrat vlakem do Stvolínek a příchod do tábora. Pozdní večeře.


pondělí 8. 7. 2013

Dopoledne – hrála jedna posádka hru „Itálie“ další dvě posádky (Stabilizátoři a Tyrkysový žraloci) domývali nádobí z předchozího dne. V plánu bylo hrát „Itálii“ po posádkách – nevyšlo to. Po svačině: hráli dvě posádky hru „boj o poklad“ v blízkém lesíku Čekání na večeři – dojídali se zbytky. A topinky.


úterý 9. 7. 2013

Den se nesl ve znamení druhého celodenního výletu na hrad Bezděz a Máchovo jezero. Časný odchod a odjezd vlakem do České Lípy a hodinové čekání na vlak do obce Bezděz. Tentokrát pokračovala cesta dle daného azimutu směr hrad Bezděz. Prohlídka hradu Bezděz. Pěšky po značené turistické značce na Máchovo jezero. Volný vstup – hodinová koupel – přesun na vlak do Doks – vlakem do České Lípy – opět hodinové čekáni na spoj do Stvolínek – vlakem do Stvolínek – pěšky do tábora – pozdní večeře a spát.


středa 10. 7. 2013

Den naruby – začal ranním nástupem. Kompetence si prohodil Vilda s Tikem a Matěj s Petrou. Patroni posádek si měnili roli s nejmladším členem posádky. Další šachy v posádkách dle libosti šéfa posádky. Dopoledne: škrábání brambor na oběd. Turnaj ve střílení z luku a ze vzduchovek. Střílení se protáhlo ještě krátce přes oběd do odpoledne. Odpoledne – koupání a jízda na lodích. Tik, Vilda a Evžen převrátili a topili dvě lodě a částečně i sebe – záchrana tonoucích osob a potopených lodí. Záchrana zahájena po 3/4 hodině. Po záchraně Tikův výklad nedostatků při celé záchraně tonoucích se osob a lodí. Máme, co dohánět a co se učit. Nebýt to tréninkově pojato, tak by se nám to odpoledně utopili nejen kamarádi, ale i lodě.


čtvrtek 11. 7. 2013

Dopoledne – návštěva historické selské rychty – Vísecká rychta v Kravařích. Cesta do Kravař a zpět proběhla po skupinkách auty – Tik a Petra. Odpoledne – batikování nebo přesněji malování táborových triček a současně dvě posádky mimo služby chystaly slavnostní a slibový oheň. Slavnostní oheň byl v táboře a slibový oheň byl pod skálou u Koňského rybníka. Slibující lidé: za Děčín – Vilda, Vítek a za Hradec Králové – Pedro, Danek. V průběhu pozdního večera mělo snahu drobně pršet.


pátek 12. 7. 2013

Ranní nástup – rozdělení programu prací. Dopoledne – dokreslování triček, kdo neměl dokresleno. Ostatní postupně začali s balením věcí z kuchyně, bouráním umývárky, stolů v kuchyni a jídelně. Obědová pauza, aby nám další práce šla lépe od ruky. Odpoledne – bourání a rozkládání podsad. Rovnání podsad na hromadu. Odnos dřevěného materiálu – palet, kůlů a špalků na jednotlivé hromádky. Poslední nástup – celkové vyhodnocení tábora, dárkové stoly. Pro vlčata si přijížděli postupně rodiče. Odjezd rodičů s vlčaty domů. Večer – příjezd rodičů z Hradce Králové. Příjezd starších libereckých skautů s loděmi a nějakým táborovým vybavením. Nakládání podsad a táborového vybavení do pozdního večera. Tik odvezl kolen 22:00 část děčínského táborového vybavení do Děčína. Vrátil se z Děčína kolem 00:30 druhého dne. Všichni byli již uloženi ke spánku po částech – v kuchyni, ve stojících tee-pee a v jídelně spali liberečtí skauti.


sobota 13. 7 2013

Kolem 8:00 probuzení a sbalení věcí na spaní. Naposled jsme společně posnídali děčínští a hradečtí skuti bok po boku. Mezitím začali přijíždět na budování tábora další skauti od Liberce. Douklidil se nepořádek po tábořišti – douložili se některé věci na auta. Proběhlo loučení děčínských a hradeckých skautů. Odjezd hradeckých skautů – Tik předával tábořiště a přijednával možnost táboření na přes rok – přimontovali se lodě – odjezd zbytku děčínských skautů. Sbohem Tábore 2013 – Sbohem Stvolínky

Sepsala  Maruška


Účastníci:
Kuba a Luky Buriánkovi, Vojta, Jack, Vilda, Tik a Ája, Hobit, Max, Potápka, Monča, Kvido, Čudlík, Jojo, Vítek, Nemo, Wodník, Evžen, Čajík
Za Hradec:Šmudla, Matěj, Šéfová, Panda, Pedro, Herman, Jirka, Áďa, Danek, Ondra a Petra


Fotografie od Tika a Petry