Betlémské světlo

Letos vychází čtvrtá adventní neděle přímo na Štědrý den, proto se rozvážení Betlémského světla posunulo. Jak jsme to všechno zvládli?


Neděle 17. 12.

Je časné nedělní ráno. Víc časné, než bych si přál. Přijeli jsme prvním spojem z Mendlova náměstí na brněnské hlavní nádraží. Krátce po šesté hodině ranní už sedíme ve vlaku a ten ve zanedlouho vydává směr Praha. Nejsme sice oficiální osádka tohoto spoje, ale tu atmosféru jsme si nemohli nechat ujít.

První předávání se konají ještě za tmy.

Cestou se téměř vždy, když jde kolem, staví paní průvodčí a prohodí pár slov. Jednou u nás jednou ve vedlejším kupé u světýlka. Tady je holt posláním vézt Betlémské světlo. Někde v před polovinou cesty se nám mezi řečí zvěstovala, že je domluvená s panem strojvedoucím, který to žene co se dá, aby přijel do stanice o nějakou tu minutku dřív a my měli víc času na rozdávání.

Na páteři je prostě jiná atmosféra. Největší zážitek mám asi z Kolína, kde je určitě stovka lidiček dychtivých po plamínku radosti. Takové množství. To zní skoro až nemožně, ale věřte, že je to tak. Před desátou se pomalu blížíme ku Praze.

Fotogalerie Předání Betlémského světla – Praha Libeň a Praha Hl.nádraží od Jana Havlová, Michal Havel na webu

Účastníci: Tik, Bibi, Max, Anička

Zatím co jedna skupina je už na cestě z Brna, tak z Děčína vyráží další část dnešní výpravy. Evžen bere sebou dvě vlčata a pár skautek ze Stopy. Pro Zipa a Nejdeto je to první větší kontakt s Betlémským světlem. A svou účast si vyhráli v bodování. Sraz v Praze na hlavním nádraží u brněnského rychlíku.

Sotva vlak přijel k nástupišti a z vlaku se vykutálel první človíček s lucernou, všichni se k nim okamžitě vydali. Spousta lidí chce převzít plamínek co nejrychleji, aby stihli svůj spoj. My máme relativně dost času a tak se přemisťujeme do Fantovy kavárny. Děláme pár foteček, baštíme svačinu. Pohodička.  Kolem 10:40 odcházíme na nástupiště nalodit se do našeho rychlíku. Krátce před jedenáctou hodinou vlak opouští pražské hlavní nádraží.  Na dalším pražském nádraží nás nikdo nečeká. Za to v Kralupech je tradičně pozdvižení. Dvě desítky lidí přišli pro světýlko. Moc hezké. Další obsazenou stanicí jsou Lovosice. Zase po roce s vidíme se Svišťou, která pokračuje do Loun. Krásná atmosféra. Pokračujeme dál. V Ústí nad Labem se loučíme s částí naší výpravy, která pokračuje směr Teplice, Most a Chomutov. Děkujeme za super den ve vaší společnosti. A zbývá nám poslední stanice. Domovský Děčín. Na nádraží přišlo pár lidí pro světýlko. Musíme, ale kvapně přestupovat. Část výpravy se opět odpojuje. Musejí už domů.

Účastníci: Evžen, Zip, Nejdeto,
Bibi, Majda, Smíšek,
a naše čtveřice jedoucí z Brna

Do dalšího vlaku nastupuje už jen Majda, Zip a Tik. Náš první vlak jede na Jedlovou. První odběratelé se objevili v Děčíně na východě. Potom zájem utichá. Další významnější zastávkou je Benešov nad Ploučnicí. Dále odbavujeme spoustu lidí v Markvarticích. Pár v České Kamenici. Čím výše stoupáme, tím vyšší je sněhová pokrývka. Vystupujeme na Jedlové, tady je asi půl metru sněhu. Jako v pohádce. Máme to chvíli na přestup na vlak schováváme se v čekárně, protože je tam příjemně teplo. Krásně tu voní guláš. Škoda, že nemáme víc času. Doplňujeme lampy a děláme pár fotek.

Další vlak nám slouží spíš jako spojnice mezi Jedlovou a Českou Lípou, přesto přišlo v Novém Boru pár lidí.

V České Lípě máme zase chvilku času a tak bereme za vděk místní čekárně. Světe div se hned vedle pokladen visí náš plakátek. Za chvíli přijíždí náš vlak. Vydáváme se na poslední dnešní vlakovou trasu do Děčína. V několika zastávkách předáváme několika málo zájemcům. Paní průvodčí nám trošku vynadala, že jsme v Žandově trošku zdržovali. Snažili jsme se co to dalo, ale pekelně foukalo. Když si vzpomenu na dopolední cestu Brno – Praha, tak je znát velký rozdíl. Průvodčí, kteří už s námi jeli jsou přísní, ale pomáhají nám. Ti co rozvozy neznají vidí jen čas. A pak jsou Ti co pro to dýchají. Ráno to bylo opravdu moc milé. V Benešově nás opět očekává několik lidí a s nimi i naši oldskauti Děda a Vítr. Do Děčína přijíždíme včas.

Fotogalerie 2017_12_17 BS rozvozy od Tika

Účastníci: Tik, Majda, Zip

Z nádraží vyrazil Tik ještě na děčínský zámek. Tady probíhaly vánoční trhy a lidé si mohli ze zámku odvézt Betlémské světlo domů. Přišlo několik překvapených lidí, kteří si vzali svíčku do kelímku. Jako odměnu dostal Tik koláč a čaj ze zámecké kavárny. Kolem 18 hodiny se  zámecký trh pomalu začal bylit

Účastníci: Tik


Fotogalerie 2017_12_17 BS rozvozy

Napsat komentář