Tábor Maxičky 2019

Letošní tábor se obešel bez celotáborové hry. O to více jsme se věnovali táboření, hrám, rukodělkám atd. Báječné dva týdny bez elektřiny a moderních výdobytků, které stály za to.


Přípravy na tábor dosáhly svého vrcholu a nastává den D. Den stěhování věcí na tábor.

sobota 27. 7. 2019

Ráno na místě srazu je už pár lidí. Otevíráme garáže a začínáme postupně nakládat vybavení, které potřebujeme odvézt nahoru.

Kuchyň, pár stanů, umývárna


neděle 28. 7. 2019

Odpoledne pokračujeme ve stavbě obydlí účastníků.


pondělí 29. 7. 2019

připravujeme zápis

Příprava táborového ohně, motání náramků, vyhodnocení bodování posádek


úterý 30. 7. 2019

připravujeme zápis

příprava dřeva do kuchyně, stojan na nářadí, stříška na koupelnu, hry, táborový oheň


středa 31. 7. 2019

Ranní rozcvičku vedl Medvěd. Společně s dětmi „zaběhl“ Velkou Pardubickou. Služba zatím připravovala snídani.

Po snídani a nástupu jsme se dali do práce. Tlapka, Lucka a Áďa se vydali do lesa nasbírat smůlu. Zbytek táborníků vyrazil do lesa na dřevo na večerní oheň. Nemo s Hobitem uklízeli dřevník. Se Zajdou také vyrobili držák na drobné nářadí. Potom se Nemo dal na výrobu násady na sekyrku.  Zavolal si děti, aby jim tuhle práci ukázal. Ty postupně u výkladu odpadávali, až zbyli jen Zip s Áďou, kteří vyrobili další dvě násady. S ostatními dětmi Tik zpracovával přinesené dřevo. Děti se postupně střídali v čištění soušek. Největší pokrok zvládla Ema, která oklestila soušku úplně sama. Z kuchyně se pomalu linula vůně oběda.

Po obědě se v jídelně doplétaly náramky. Nováčci u toho plnili body do stezky. Po poledník klidu Nemo hrál v táboře s dětmi hry. Pokračovalo se v plnění stezek. Po svačině se sedělo v táboře a hrálo a zpívalo na kytaru. Zpívání následovaly pohybové hry. Honička měla úspěch. Následováno hrou Hon kočky s myší s úspěchem ještě větším. Herní kratochvíle ukončily údery na trubku, které ohlásily přípravu na večeři.

K večeři se opékali buřty na ohni. Táborový den ukončil nástup následovaný bouřkou. Velcí kontrolovali tábor dokud neutichla. Místy máme jezírka, ale jinak jsme v suchu. V noci nastoupili do služby zase hlídky.


čtvrtek 1. 8. 2019

připravujeme zápis


pátek 2. 8. 2019

připravujeme zápis

Lezení v Bělé, čištění napajedla


sobota 3. 8. 2019

připravujeme zápis

Příprava ohně, natírání kolečka a beden, hry, návštěva Policie a NP, Táborový oheň – pálení přezdívek

Je už šero. Nemo se snaží na plácku rozdělat oheň třením dřev. Začíná z lehka krápat. V mžiku děti roztahují deku nad jeho hlavou a schovávají ohňová prkénka před kapkami deště. Chvíli to trvá, ale podařilo se. Společně za loučí všichni míříme do táborového kruhu. Objedeme jej, postavíme se k lavičkám a Nemo pomalu pochodní zapaluje oheň. Oheň se pomaličku rozhořívá. Pomalu začínají znít tóny Červená se line záře.  Záře ohně osvětluje naše tváře.  Pořád potvora kape. Dáváme se tedy do hlavního bodu dnešního večera – pálení přezdívek. Tik postupně vyvolává jména těch táborníků, kterým se podařilo získat novou přezdívku. Máme tady nová skautská jména:

Bubla – Františka Š.
Nevim – Bára B.
Šéfka – Anička B.
Tuleň – Vašík H.
Vánka – Lucka L.
Víčko – Šimon B.
Zajda – Vlaďka Š.
Želvička – Ája P.
Žifa – Janča T.

Všichni postupně vhodili do ohně kousek kůry se svým civilním jménem. Od teď je tedy oslovujme skautskými jmény. Déšť přidal na své intenzitě a tak jsme spěšně ukončili dnešní táborový oheň a odebrali se do spacáků.


neděle 4. 8. 2019

připravujeme zápis


pondělí 5. 8. 2019

připravujeme zápis

Den naruby, výroba lakrosových branek, hry, pletení pavouků


úterý 6. 8. 2019

Ráno vstáváme a po kratičké rozcvičce jdeme na snídani. Následuje rychlý nástup. Dnes vyrážíme na celodenní výlet. Krátce po půl deváté

Pokračování brzy…


středa 7. 8. 2019

Dneska pokračujeme v sušení všeho mokrého. Prádlo visí všude, kde je to možné. Obávám se, že byste v táboře nenašli ani kousek volného špagátku.

Dopoledne nás přišel navštívit pan hajnej se svým rarohem. Pan hajnej se věnuje sokolnictví a tak nám vyprávěl o tom jak se dravci cvičí, jak se učí lovit a poslouchat. Každý si pak  mohl dravce pohladit.

Po obědě a odpočinku někteří účastníci tábora zmizeli v dodávce a vyrazili… Ostatní hráli v táboře hry.

… banda v dodávce odjela k rybníku, kde je čekal pán všeho vodstva samotný Neptun se svou družinou.  Čert dělal každému průvodce na cestě k Neptunovi. Nejprve každého čekala zastávka u lazebníka, který dohlédl na to, aby k byl každý řádně umyt a oholen. Nemůžete ke králi jako špíndíry. Další zastávka byla u lodního felčara, který zkontroloval, zda je námořník dostatečně zdráv. Pro jistotu dostal každý meducínku, aby se zahnaly zlé choroby. Potom je čert dovedl k mořské panně, která každého, kdo uhodl hádanku odměnila zlatou šupinou. Poslední zastávka byla u samotného Neptuna, který námořníka vyzval, aby tedy překročil tunelem rovník. Jeje na konci je nějak vlhko. A to už stál námořník v rybníce… První  to zvládli ještě za dobrého počasí, ale od poloviny se rozpršelo. Asi se Neptun zlobil, že jsou málo umytí…

Po návratu bylo zařízeno koupání nejen pro aktéry dnešního náročného odpoledne. Při zatápění do sebe hobit hodil hrnek pití a za chvíli kuckal, že něco spolkl. jeho stav se nezlepšil, tak byl transportován do nemocnice na ORL. Tady z něj měli strašnou legraci, ale všechno dobře dopadlo.


čtvrtek 8. 8. 2019

Dopoledne jsme se věnovali přípravám dnešního posledního táborového a zároveň slibového ohně. Zašlo se na smůlu, na klestí, připravovala se hranice. Odpoledne jsme si zahráli lakros. Navečer předáváme poslední usušené věci. Usušit celý tábor trvalo dva a půl dne.

Po večerním nástupu jsme se všichni odebrali do táborového kruhu, kde Nemo třením dřev rozdělal oheň a mohlo se začít slibovat. Ten večer složily slib:

Žifa – slib žabiček
Tuleň – vlčácký slib

Nejdeto – skautský slib
Zip – skautský slib

Zároveň jsme po slibech předali odborky, které čekaly na složení slibů.


pátek 9. 8. 2019

Dnešní den je možná trochu trudnomyslný. Už je jasné, že tábor pomalu končí. Dopoledne jsme stanovili plán, které stavby dnes půjdou k zemi. Děti měly dopoledne sbalit svoje věci ve stanech a přestěhovat se do chajdy. V pozdním odpoledni zůstalo v táboře už jen několik podsad. Konal se i závěrečný nástup, kde jsme zhodnotili celý tábor. Poděkovali všem, kdo pomohli, odměnili člunaře.  A pokračovalo se v uklízení.


sobota 10. 8. 2019

Dnes je poslední den tábora. Většina stanů je už odvezena. Musíme tedy ještě rozebrat zbytek a odvézt. Ráno stáváme chvilku před budíčkem, služba připravila snídani od které nás zdržela krátká rozcvička. Po snídani si rozdělujeme úkoly, kdo co udělá. Rušení táborových staveb jde svižně  Mezitím si rodiče odváží děti. Po poledni uklízíme a odvážíme poslední věci. Les se pomalu vrací do svého klidu. Tak Kraláku, zase za dva roky Á-HOJ!

sesmolil Tik

 

 


Účastníci:
ŠEDÁ: Zajda, Zip, Šéfka / Monča, Tik, Vánka, Víčko, Tuleň, Zuzka
ČERVENÁ: Nemo, Tlapka, Hobit, Želvička, Áďa, Matyáš, Pepča, Ema
MODRÁ: Medvěd, Nejdeto, Mari, Honza, Žifa, Bubla, Nevim, Kačka


PODĚKOVÁNÍ

Díky vám všem velkým, kteří jste se podíleli na chodu tábora. Bez vás by to prostě nešlo, Nemo, Medvěde, Zajdo, Hobite, Honzo, Aničko, Mončo, Ájo, Mari…
Díky Kšandymu za podporu, totem a lavičky, lezení. Díky Evženovi, že se staví a přiloží ruku k dílu. Díky rodičům za pomoc při stavbě a bourání tábora, převoz materiálu, buchty.

Děkujeme obci Hřensko za poskytnutí volných vstupenek do soutěsek. Děkujeme firmě PARACORD.CZ za poskytnutý materiál. Děkujeme Řeznictví Marešovi ze Šestajovic za dobroty, které nám dělaly společníka nejen na výletech. Děkujeme panu hajnému Chrastnému z LESY ČR za hezké povídání o lese a ukázku sokolnictví.


Fotky z celého tábora