Výroba držáku na pádla

Rozhodl jsem se trošku zvelebit naší loděnici. Už dobu se tam válí pádla tak nějak v koutku. Občas nějaké vyskočí z řady a dostanu po hlavě… Tomu je potřeba učinit přítrž!


Ještě nějaký čas před tímto počinem jsme na různých místech okoukli několik stojanů a držáků na pádla. Poslední a jednoduchý jsme zahlédli v Brandýse. Vašek k němu měl nějaké postřehy, které jsme při realizaci zohlednili.

Začalo to koncem března namalováním nákresu budoucího držáku. Ten jsem poslal Nemovi, aby mi k tomu dal svoje připomínky. Po pár úpravách bylo vymyšleno a teď do práce.

Nejprve jsem ze zbytků, které jsem našel v garáži vyrobil trámky, které budou celou konstrukci držet na zdi. K tomu jsem připravil podpěry,které budou držet nosná prkna. Všechno pěkně obrousit a natřít.

17. – 19. 4. 2020

V pátek odpoledne jsem vyměřil místa, kde budou držáky na zdi a připevnil je na zeď.

V sobotu  jsme s taťkou uřízli prkna, která ponesou samotná pádla. Do prken jsme udělali zahloubení na hlavice jednotlivých pádel. Ze zbytků jsme připravili laťky a ochranu zdi před omlácením. No ze zbytků. Rozřezali jsme na to další 2 prkna. Nejdřív jsem chtěl laťky dát přímo na zeď, ale to by zase bylo moc vrtání do zdi. Tak jsme vymysleli rošt. Protože nechceme, aby pádla zasahovala moc do prostoru, musí být takový rošt úzký a tak nepřicházelo v úvahu spojení na tupo.

Vymysleli jsme si tedy spojení plátováním. S tím jsem se mordoval nedělní odpoledne, ale výsledek bude stát za to. Navečer jsme část spojů slepili a utáhli svěrkami. Už teď to vypadá dobře. Protože svěrek máme málo, budeme v lepení pokračovat ještě dvě odpoledne.

neděle 26. 4. 2020

V neděli odpoledne jsem celý rošt vytmelil, zabrousil a natřel barvou. Díly už máme všechny a tak jsem na sucho mohl vyzkoušet sesazení. Už se těším až to bude.

neděle 3. 5. 2020

Dnes dopoledne jsem se zase věnoval držáku na pádla. Zabrousil jsem všechny „ďolíčky“ na pádla a celá prkna. Potom všechno natřel barvou. V týdnu to natřu ještě jednou barvou a pak už jen kompletace.

neděle 17. 5. 2020

Prkna byla v minulém týdnu natřena. Na zadní krajní nosník jsem připravil ještě držák pro budoucí poličku. V neděli dopoledne jsem se vrhl na přidělání hotových dílů na zeď. Vyvrtal jsem díry do zdi, osadil hmoždinkami a pak hurá přišroubovat. Ještě přerovnat pádla ze soudku do držáku. A je to.Tak snad nám bude věšák na pádla vyhovovat.

Zapsal – Tik

Účastníci: Tik s tátou Honzou, konzultace Nemo


Fotografie od Tika