Ustrojení AŤKY na plachty

Celé jaro jsme shromažďovali díly na ustrojení našich pramiček na plachty. Tábor u rybníka se nám pomalu blíží a tak jsem Nema uvrtal, abychom ustrojili alespoň jednu loď a mohli to se na táboře prohánět na plachtách.

sobota 11. 7. 2020

Sešli jsme se v sobotu ráno u loděnice. Nejprve jsme probrali komponenty, které máme a rozdělili je k lodím. Pro oplachtění jsme si vybrali nejprve Aťku, která je na plachty přizpůsobena od začátku. Zatím co se Tik hrabal v dílech, Nemo vyměřoval středovou osu lodi. Nejprve jsme upravili desku pro patu stěžně. Zařízli jsme ji do potřebného tvaru. Kovová patka však měla nesprávné díry, tak jsme museli jet k Nemovi převrtat.

No a pak přišlo na řadu vrtání do lodi. Rozumíte? Ty dva plantážníci vrtají díry do lodě. Asi mě vomejou…

Nejprve jsme připravili díry v zrcadle lodi pro závěs kormidla. Dál připevňujeme výztuhu pro horní část závěsu. Osadili jsme výztuhy, připevnili očka a šeklíky a začali se skládáním. Nejprve jsme usadili stěžeň. Spodní část do patky a potom stěh a vanty. Napnuli jsme to jen z lehka, abychom to mohli případně poladit. Vytáhli jsme z tubusu plachty a připevnili je na správné výtahy. Potom jsme je přivazovali na správná místa, napínali kladky… Povedlo se.

Máme svou první oplachtěnou loď a bude se plachtit

Sesmolil Tik

Účastníci: Tik a Nemo, Ája


Fotografie od Tika