Betlémské světlo

Po návratu do Děčína se pouštíme do roznášení Betlémského světla všemi směry, tak aby do Vánoc mohlo svítit v co nejvíce domovech.

Po dopoledním rozvozu BS vlakem se pouštíme do roznášení Betlémského světla po Děčíně a okolí.

sobota 20. 12. 2014

Z nádraží jdeme k zámku. Pod Dlouhou jízdou čekáme na Hobita. Voní tu teplé oplatky. Nemůžeme odolat. Po únavném cestování vlakem si jednu zasloužíme. Za nedlouho dorazil i Hobit. Oplatky už nás hřej v bříšku, tak můžeme vyrazit nahoru. Na zámku nás vítá Miloš. Potichu se vkrádáme do zámku, aby si nás nevšimly děti, které ještě vyrábí svícny. „Za chvilku už bude hotovo a pak ještě kousek pohádky a půjdeme na to,“ vysvětluje nám. „Dáte si zatím čaj?“ Takovou nabídku nemůžeme odmítnout. Alespoň si zkrátíme čekání. Mezitím už volá Monča, že úkol je splněn a přijde za námi. To je taky dobře. Dneska docela fouká vítr, takže se záložní lampa bude hodit. Asi za půl hodiny nás Miloš vyzvedává, že půjdeme se světlem za dětmi. Potichoučku přecházíme po chodbách zámku.
Děti jsou v Modrém salonku a poslouchají pohádku od paní kněžny. Když končí své vyprávění a loučí se s dětmi, rozezní se zámeckými chodbami zvonky. Ano, tušíte správně, naše zvonky. Vstupujeme do salonku a vyzýváme děti, aby si vzaly vyrobené lucerničky a vyrazili s námi na zámecký Gloriet, kde společně rozsvítíme lampu, která bude svítit všem Děčíňákům po celé Vánoce. Všichni jdou v průvodu za lampou s Betlémským světlem do Růžové zahrady. Před vchodem do zámku na nás čeká Monča. Rychlá porada. „Moni Tvoje lampa se nesmí za žádnou cenu otevřít!“ V tomhle větru nemůžeme riskovat sfouknutí lampy. V čele špalíru zájemců se přesouváme až na vršek Glorietu. Tady už je připravená konstrukce s lampou. Snímáme z vrcholu petrolejku a rozsvěcíme plamínek Betlémského světla. Od teď bude svítit během Vánoc pro celé město. Následně přichází řada na všechny zájemce, stojící kolem nás. Rozsvěcíme kalíšky a lavinovitě rozdáváme radost nejen dětem. Za několik minut se každému z nás podařilo rozžehnout desítky lucerniček. Ruch ustává. Za svitu dohořívajících svíček, které lemují cestu se vracíme zpátky k zámku a odtud pomalu domů…

Účastníci: Hobit, Maruška, Monika, Tik

Fotografie od Tika FOTOGALERIE


neděle 21. 12. 2014

Je nedělní ráno a mě se nechce moc vstávat. Ale čeká mě další den roznosu Betlémského světla. Snídaně a hurá na cesty. Hned po ráno jedu do kostela Narození panny Marie v Benešově nad Ploučnicí. Pan farář mě přivítal s otevřenou náručí. Rozsvítili jsme společně adventní věnec a svíčku odkud si budou moct příchozí převzít plamínek. Zůstávám na ranní bohoslužbu. Je celkem příjemná. Po skončení se loučím a jedu do Děčína.

Účastníci: Tik

Mezitím se Monika s Maruškou vydali do kostela sv. Františka v Děčíně, kde je mše od 9 hodin.

Účastníci: Monika

Od 10 hodin mě čeká bohoslužba v Husově sboru. Tady mě čeká již Vladimír Volráb. Připravuje se na bohoslužbu. Tady se nám dostává vždycky vřelého přivítání. Během bohoslužby opět rozsvěcíme adventní věnec. Po skončení rozdávám světýlko zájemcům. Na závěr se ještě loučím s Vladimírem a věnuji mu skleničku k 90 letům děčínského skautingu.

Účastníci: Tik

Odpoledne nabírám Hobita a Marušku. Společně jedeme do kostela na Malou Bukovinu předat Betlémské světlo. Malý kostelík na vršku za obcí nás vítá před druhou hodinou. Nikdo tu zatím není. Po chvíli se objevuje kostelník. Vstupujeme s ním do kostela a rozsvěcíme svíce. Vrátil jsem se ven a vyhlížím Marcela. Začátek mše se blíží a farář s Marcelem nikde. Tady plyne čas trošku jinak 🙂 S malým zpožděním přijíždí auto. Vítám se s Marcelem a předávám mu skleničku. Kvapně se přesouvají do kostela, aby bohoslužba mohla začít. Sedíme v zadních řadách. Jeje, to nějak hřeje do zadnice. Vyhřívaný sedátka! Letos tady mrznout nebudeme. Po skončení musíme bohužel odmítnout pozvání na čaj, spěcháme do Děčína do Thunské kaple.

V Thunské kapli se koná koncert školní kapely. Venku se již shromáždilo pár desítek lidí. Procházíme kolem stánku s rybí polévkou. Zdravíme se ředitelem ZŠ Na Stráni. Uvnitř kaple zabíráme místo u východu, abychom byli vidět. Letos jsou všichni víc připraveni. Množství lampiček se rozrostlo. Lidé chodili pro světýlko během celého koncertu i po něm. Děti hezky hrály a zpívali nejen vánoční písně. Příjemná atmosféra. My jsme se postupně vystřídali na polévku, která nás příjemně zahřála. Po skončení nastal nával. Lidé odcházeli a každý si chtěl odnést domů svůj plamínek. A tak se rozdávalo a rozdávalo. Nakonec jsme se rozloučili a odebrali se dál.

Další naše cesta směřuje k Aťce Lešanovské. Tam se nemůžeme nezastavit, vozíme jim světlo od začátku. Škoda jen, že Karlovi už světýlkem radost neuděláme. Aťka je v dobré náladě a moc se na nás těšila. Poseděli jsme nad čajem pověděli si co je nového, tak jak to má před Vánoci být.

Účastníci: Hobit, Maruška, Tik


Fotografie od Tika FOTOGALERIE


pondělí 22. 12. 2014

Dnes jsem se stavil u Racka, abych mu nejen předal světýlko, ale také ukázal fotky z našich vodáckých táborů. Zkrátka příjemný čas strávený u čaje.

Účastníci: Tik


Fotografie od Tika FOTOGALERIE


úterý 23. 12. 2014

V předvečer Štědrého dne jsme po čase převzali organizování pouštění světýlek po Labi. Po páté hodině jsme se sešli na soutoku Labe a Ploučnice. Rozdělali jsme oheň, aby nám nebyla zima. Vítr nám to trošku znepříjemňoval, ale povedlo se jej rozžehnout pomocí plamínku Betlémského světla. Před 18 hodinou se začali trousit účastníci. Každý si přinesl lodičku vyrobenou z materiálu rozložitelných v přírodě. Rozsvítili jsme palubní svíčky a pustili loďky po proudu. Pro zahřátí jsme kromě ohně měli svařáček a čaj. Pojídali jsme vánoční cukroví… Zkrátka už se nemůžeme dočkat Vánoc.

Účastníci: Evžen, Jack, Jojo, Karel, Max, Tik


Fotografie od Tika FOTOGALERIE


středa 24. 12. 2014

Hezké ráno na Štědrý den! Vstávat! Pokračujeme v rozdávání plamínku radosti. Včas vyrážím spolu se dvěma lampami na náměstíčko před hlavním nádražím, kde budeme u vánočního stromku. Během hodiny se sešlo několik lidí, rozsvítili jsme lucerničky a popřáli si hezké svátky.
Na desátou hodinu jsme se přesunuli k zámeckému rybníku, kde probíhá tradiční topení kapra. Spolek pro přepravu ročních období vodní cestou si před lety vymyslel tuto akci, aby tátové s dětmi nepřekáželi doma maminkám v dokončování vánočních příprav. U rybníka hrála kapela, rozléval se čaj a svařák. Kapr sebou nervózně plácal v bedně uložené v rybníce, aby mu nic nechybělo. Před jedenáctou hodinou vlezli otužilci do vody a vzali si kapra do parády a po krátkém souboji byl kapr utopen. My jsme mezitím zase udělali radost několika lidem Betlémským světlem. Pak jsme se museli utíkat na Masarykovo náměstí.
Od jedenácti hodin už jsme u vánočního stromku a opětovně rozdáváme světýlko zájemcům. Nemůžeme si odpustit tradiční kakao z místní cukrárny.

Účastníci: Evžen, Jack, Tik

Po dvanácté hodině vyrážím ještě k Marabovi a Libušce Černé. Marabu je nějaký nastydlý, tak si předáváme světýlko jen mezi dveřmi. Libuška má báječnou náladu. Společně vzpomínáme na Jarrrouše 🙂 , který loni zemřel a povídáme si o tom, jak se nám v oddíle daří. Po hodince se spolu loučíme s přáním krásných Vánoc.

Účastníci: Tik

Fotografie od Tika FOTOGALERIE


čtvrtek 25. a pátek 26. 12.  2014

Na vánoční svátky jsme se ráno vypravili do kostela Povýšení sv. Kříže na bohoslužby. Přijetí od pana faráře je vlažné jako vždy. I tak si pro světýlko přišlo pár lidí.

Zapsal Tik

Účastníci: Maruška, Tik

Fotografie od Tika FOTOGALERIE


reportáž rozvozy Česká televize (vysíláno 20. prosince 2014 v 19:00
reportáž Český rozhlas SEVER (vysíláno 21. prosince 2014 v 15:46)
Dobré ráno v Českém rozhlase SEVER (vysíláno 22. prosince 2014 v 08:15)