Výlet na Šluknovský zámek

V neděli jsme se vypravili do českého nejsevernějšího města na výstavu o partě hochů z Rychlých šípů na místním zámku. Na výstavu jsme vyrazili společně se skauty ze střediska Seveřan Šluknov.

neděle 16. 2. 2020

Ráno jsme se sešli na děčínském nádraží. Výprava se vydala obsadit místo do vlaku a Tik pro lístky. Za chvilku už všichni seděli v červeném motoráčku směr Dolní Žleb. Ano odhadli jste správně, pojedeme přes Německo. Cesta ubíhala příjemně a většina se snažila splnit Tikův úkol – zjistit kolik je cestou zastávek na znamení. Ze začátku někteří evidovali i jejich názvy, ale jak plynul čas, tak se postřeh nad zastávkami vytrácel.

Ve Šluknově jsme vystoupili z vlaku. Zastávky bohužel nezvládl spočítat nikdo. No tak to zkuste cestou zpátky. A nyní další úkol. Kam půjdeme. To nám zabralo další čas. Nakonec jsme museli vyrazit, protože místní skauti už jsou na místě. Spěšně jsme se přesunuli do parku k zámku.

Tady jsme se potkali se šluknovským skauty a skautkami. Nejprve jsme si zahráli seznamovací hru. Uprostřed stojící, se snaží chytit toho, jehož jméno bylo vysloveno. Ten se však snaší svůj úděl setřást tím, že vysloví jméno někoho dalšího. Protože jsme se pořádně neznali, bylo u toho spoustu legrace. Další hrou bylo na kočku a na myš. Když jsme byli dostatečně vyběhaní, odebrali jsme se do místní klubovny.

V klubovně jsme si dali nejprve svačinku a pak vyběhli na zahradu zahrát si hru demonstrace. Demonstranti se chytnou pospolu a policie se snaží dav rozebrat.  U toho jsme zažili spoustu legrace. A drobet jsme se zamazali. No snad nás ze zámku nevyhodí.  Hodina naší prohlídky výstavy se přiblížila. Odebrali jsme se za zámek.

V dohodnutou hodinu jsme byli puštěni do zámeckých prostor a výstavu o klubu Rychlých šípů od spisovatele Jaroslava Foglara. Po zámeckých schodech jsme vystoupali do prvního patra, prošli velkým sálem a prošli do dvou místností plné Foglarových pokladů. K prohlédnutí byly knížky, ježci v kleci, vlaječky… zároveň bylo na panelech spousta informací. Když jsme si vše řádně prohlédli, zhasli jsme za sebou, zavřeli dveře a sešli dolů. Děti vzali místní infocentrum útokem.

Venku se během prohlídky rozpršelo. Do odjezdu vlaku skoro ještě dvě hodiny. Rozhodli jsme se pro návrat na základnu. Tady jsme se ukryli před deštěm a zahráli si další hry. Elektriku – na jedné straně se hází mince a podle toho, co padne se na druhém konci stolu sebere nějaký předmět. Když se otočilo kolo. Sesedli jsme se kolem stolu a zahráli si plácanou. Při hrách čas utíkal hrozně rychle a krátce před třetí hodinou jsme vyprovodili naše šluknovské brášky a ségry doprovodili zpátky na zámek, kde na děti čekaly rodiče. A my se přesunuli od zámku na nádraží.  Cestou se Tik ptal na otázky, které se týkaly výstavy a odezva správných odpovědí byla malá. Ve vlaku kluci opět zasedli za své mobily a bylo. Tak jsme mobily posbírali a dohodli se, že je dostanou zpět až každý řekne názvy tří knih, které Jaroslav Foglar napsal. Všechny byly vystavené na zámku… Za celou cestu se to nikomu kromě Tlapky nepovedlo. Tak jsme mobily vrátili až v Děčíně… „A zkuste to do středy najít.“

PS: Ve středu to zvládl Víčko…

Zapsal Tik

Účastníci: Čudlík, Nejdeto, Tlapka, Tuleň, Víčko, Zip, Nemo, Tik s Ájou
Markétka, Klárka, Zuzka, Jára, Kubík, Karlička, Filip, Štěpánka, Kačka, Gallda, Monča a Anežka


Fotografie od Tika