Okování stěžňů aneb hopsa hejsa do Brandejsa

Nejspíš už jste zaznamenali, že jsme v říjnu  přivezli z Jablonce stěžňové profily. V listopadu Tik vyrobil a dovezl záhadné tvary, u kterých se spekulovalo, co to asi je. V únoru se Tik s Nemem vypravili do Brandýsa a vzali s sebou stěžně na výlet. To jsou nápady vozit trubky po republice… no ale nezbláznili jsme se!

pátek 21. 2. 2020

V pátek po práci jsme pobalili nářadí, spacáky a karimatky, naložili stěžňové profily a vyrazili do Brandýsa nad Labem na základnu místních skautů. Mimochodem to toho Brandýsa odkud je Vašek vezl do Jablonce a odsud my zase do Děčína… Tenhle víkend se tu koná kurz na výrobu stěžňů a ráhen. Abychom mohli plachtit objednali jsme u hlavního kapitanátu stavebnici, kterou je potřeba sestavit a takový kurz je ideální příležitostí.

Po příjezdu jsme se zapojili do přípravných prací. Vyráběla se lanka na vanty a stěhy. Každý účastník ještě obdržel objednaný materiál, který bude o víkendu potřeba. Kolem 22 hodiny jsme poklidili a ještě debatovali o plachtění.


sobota 22. 2. 2020

Ráno byla kolem půl osmé snídaně. No tak jako je to brzy, ale všichni byly tak stavby chtivý, že se déle spát nedalo. To prostě nevydržíte.

Nemo okoukl plány na stavbu a po konzultaci s Hvězdářem jsme se dali do příprav. Protože už ráno bylo hezky rozhodli jsme se, že budeme pracovat venku a nebudeme se uvnitř loděnice mačkat s ostatními. Na stěžňové profily jsme si nejprve vyznačili značky pro vzdálenost šablon od paty stěžně. Podle šablon jsme vyznačili místa pro vrtání. Po vyznačení značek jsme vyvrtali předepsané díry. Podle šablon jsme vyznačili další čáry pro výřezy a dali jsme se do řezání, pilování a broušení. Připravit všechny otvory správně netrvalo a chvilku. Z práce nás vytrhlo akorát svolání k obědu. Po obědě jsme ještě brousili a řezali. Když bylo hotovo, jeden za stěžňů jsme odložili. Bylo to proto, abychom si z kurzu odvezli alespoň jeden hotový kus. Druhý bychom pak mohli udělat podle prvního i doma.

Nastal okamžik, kdy jsme přecházeli v sestavování stěžně. Jasně, že tu a tam potřebujete ještě něco přiříznout a zabrousit, ale už nám začalo něco růst pod rukama. Nejprve jsme protáhli skrz profil stěhy, které jsou uchyceny uvnitř profilu. Pomocí Hvězdářova šikovného udělátka jsme je zastrčili zase zpátky na místo a zajistili šroubem. Na nás Hvězdář ukazoval, jak se to dělá, aby to nemusel vysvětlovat 100x. Byli jsme s Nemem se stavbou nejdál, protože jsme oba pracovali na jednom stěžni zároveň.

Pokračovali jsme sestrojením hlavy stěžně a provlékáním lan. To byla největší legrace. Protáhnout lano skrz rouru, kde se vám uvnitř motají překážky… Ale povedlo se. Nakonec zbývalo vrhnout se na ráhno.

Na profil ráhna jsme si opět vyznačili vzdálenost od konce a nanesli jsme na něj značky. Podle nich jsme vyznačili místa pro vrtání a řezání. Značky jsme namalovali na oba profily, vyvrtali jsme všechny díry a jeden profil zase odložili. Dali jsme se do osazení ráhna kladkou a protažení lan. Sestavili jsme kardan a spojili ráhno se stěžněm. Posledním úkolem bylo navázat všechna lana a připravit je na osazení na loď. Hurá máme první kompletní stěžeň!

Protože bylo pozdější odpoledne, dali jsme se s Nemem do sestavování dílů kormidla. Do večera bychom druhý stěžeň nezvládli. Do večera jsme zvládli sestavit obě kormidla. Než se sešeřilo, uklidili jsme nářadí  a rozhodli se pokračovat zítra.

V loděnici se ještě intenzivně pracovalo.


neděle 23. 2. 2020

V neděli ráno nemohl Nemo dospat a tak než Tik vylezl ze spacáku měl nachystané nářadí. Dali jsme se venku do kompletace druhého stěžně. Dneska už to šlo výrazně rychleji. Víme co a jak a tak jde všechno jak po drátkách. Práci nám překazil až déšť, který nás zahnal do útrob klubovny.  Tady jsme už jen dodělávali ráhno a kardan.

Po obědě proběhly poslední dodělávky a bylo hotovo. Máme dva stěžně pro naše modrobílé krasavice. Zabalili jsme všechno nářadí, uklidili venku i v loděnici a mohli jsme všichni vyrazit domů. Tož úspěšný víkend to byl.

PODĚKOVÁNÍ: Nemo díky!

Zapsal Tik

Účastníci: Nemo a Tik

 


Fotografie od Tika, Vaška, Hvězdáře