Výprava na Kralák a Čárový pochod

Druhou březnovou sobotu jsme se vydali zkontrolovat stav hraničních kamenů mezi Českem a Německem.  Protože máme po cestě naše oblíbené tábořiště na Kraláku zamířili jsme tam. Zastavili jsme se u Junáckého pramene a pod převisem jsme si opekli buřtíky. Odsud jsme dál pokračovali v trase Čárového pochodu až do Dolního Žlebu.

sobota 12. 3. 2022

V sobotu ráno jsme vyjeli autobusem na Maxičky. Vezl nás Matyášův tatínek, který pracuje jako šofér autobusu. Ze zastávky jsme se vydali po zelené. Chvíli to i vypadalo, že po této turistické trase půjdeme, ale po necelých 200 metrech se přední části naší výpravy podařilo sejít s cesty. Ještě, že máme telefony. Za chviličku jsme všichni pokračovali po správné trase. Kousek za  posledním domem Maxiček jsme narazili na zavřenou bránu. Tady kapitán zastavil výpravu. Všechny rozdělil na 3 skupiny, přičemž každá skupina obdržela dospělého patrona. Pak zalovil v batohu a vytáhl mapy a buzoly. A jeje! Každé skupině nadiktoval trasu pomocí světových stran a vzdáleností. Každá skupina získala vlastní trasu. Sraz pro všechny byl za dvě hodiny v tábořišti na Králově mlýně. Skupiny postupně vyrazili na cestu.

Skupina ve složení Nejdeto, Filip, Kuba, Gaučík a Tik pokračovala dál po zelené. Po necelém kilometru a půl odbočili ze zelené turistické značky na lesní cestu. Cestou se klábosilo, Tik tu a tam ukázal klukům nějaký strom, až najednou na vykácené planině zmizela cesta… Co teď? Planina nám pomohla se zorientovat v mapě, výhled je do širokého okolí.  Rozhodli jsme pustit rovnou za nosem, až dojdeme na hlavní cestu vedoucí k Mlýnskému rybníku.  Chvílemi jsme šli lesem, chvílemi přes planiny až jsme na cestu skutečně dorazili. Ale tady to vypadá také nějak jinak.  Kolem dokola rybníka skoro není stromečku. U rybníka jsme si prohlédli náhradní výtok zbudovaný po loňské povodni. Přes hráz se přejít nedá, tak jsme pokračovali po proudu směrem dolů, až jsme našli místo, kde šlo potok překročit a my se dostali na známou asfaltku vedoucí z Maxiček k táboru.

V tábořišti na Králově mlýně jsme si trošku oddechli. Prošli jsme tábořiště a zkontrolovali jeho stav. Po loňských povodních se to moc nezměnilo. Jen přibyl nepořádek a je rozbitá část chaty.  Bude tady potřeba spousta práce, bychom sem mohli zase jet a užívat si tady krásných letních dní.

Pokračovali jsme dál v cestě pod převis. Zastavili jsme se u pramene, napili se vody, nasbírali nějaké dřevo na ohýnek. Pod převisem byla parta lidí, kteří zde přespávali. Domluvili jsme s nimi využití jejich ohníčku a opekli si buřty. Když se menší občerstvili buřtem, vydali se hned k potoku. Matyášovi se jeho neobratnost hned vymstila a zahučel do vody. Tak jsme ho nad ohněm sušili.  Mezitím dorazila skupina turistů z Čárového pohodu. Letos jich byla opravdu hrstka. Starší kluci ještě nanosili jsme nějaké dřevo na otop. Potom jsme se vydali na další cestu.

Vyškrabali jsme se mezi skalami nahoru a zamířili ke státní hranici. Odsud jsme se vydali směr Dolní Žleb. Hraniční kameny nám skvěle ukazovaly kudy máme jít a cesta ubíhala rychle. Zastavili jsme se u České brány, kde jsme si dali malé občerstvení. Po chvíli pokračujeme dál.  I tady kolem hranice se ze smrkových lesů staly mýtiny. Zásahy proti kůrovci jsou znatelné. Chvíli pokračujeme po německé straně. Zhruba po dvou kilometrech začínáme sestupovat údolíčkem Klopotského potoka k jezírku. Jsou zde vidět značné škody způsobené loňskou povodní.  Museli jsme zdokumentovat i jeden posunutý hraniční kámen. Místy kamenná cesta prostě zmizela. Potůček končí vodopádem v Klopotském jezírku.

Tady jsme měli jen pár minut. Udělali jsme společnou fotku a upalovali na vlak na nádraží do Dolního Žlebu, aby nám neujel. Přišli jsme chvilku před odjezdem. Stihli jsme ztrestat pár dobrot z batůžků. Potkali výpravu ze Společnosti pro přepravu ročních období v čele s vlajkonošem. Tomu jsme hned nahlásili poškozený hraniční kámen. To už ale za zatáčkou houkal motoráček, který nás dovezl zpátky domů.

Zapsal Tik


Účastníci: Čenda, Divočák, Filip, Gaučík, Kuba, Matyáš, Oskar, Tuleň, Šárka, Nejdeto, Tlapka, Zip, Tik s Ájou, Karel s Janou


Fotografie od Tika