Výprava do Šluknova

O víkendu 23. – 24. 4. jsme se vypravili do Šluknova. Pomohli jsme místním skautkám s drobnými opravami v klubovně a zhotovili pro ně nový stožár na vlajku. Zahráli jsme si spoustu her, jednu i do předtáborové hry a v neděli i se šluknovskými vlčaty a světluškami.

Na závodech vlčat a světlušek se nám zželelo stožáru na vlajky, který šluknovské holky u klubovny mají. Jsou na hromadu nováčků více méně samy a chlapská síla vždycky po ruce není.  Protože jsme sháněli místo na víkendovku k táborové hře, spojili jsme příjemné s užitečným a vydali se do Šluknova.

sobota 23. 4. 2022

V sobotu ráno jsme se sešli na nádraží, abychom se vlakem vydali do Šluknova. Cesta motoráčkem ubíhala příjemně a my se cestou kochali krajinou saského Švýcarska.

Z nádraží ve Šluknově většina vyrazila nakupovat zásoby a Tik se vydal pro klíče od klubovny. Za necelou hodinku jsme se setkali u klubovny. Podle pokynu jsme dali nejprve ven sušit celty, které se používaly na závodech minulý týden. Sluníčko hezky hřálo a tak to šlo skoro samo. Nanosili jsme bagáž do klubovny a rozdělili se do dvou týmů. Jeden měl za úkol se postarat o oběd a druhý se pustil do demontáže stávajícího, eh no jak bych to…, nevyhovujícího stožáru. Podařilo se. Ještě před obědem stihl tým připravit ohniště na večerní opékání.

Po obědě jsme vyrazili do lesa pro tyč, která bude novým stožárem. Chvilku jsme běhali po lese, než jsme objevili správnou soušku. Rejnoci soušku porazili a na hrubo očistili. Ostatní zatím sehnali dřevo na topení v klubovně a na večerní oheň. Všechno jsme dopravili k základně.

Tady jsme se dali do očištění souše na čisto. Dolů musí kůra a všechny větvičky. Tyč musí být hladká, jak tvářička novorozeněte. Každý si tu vyzkoušel práci s pořízem, sekerou i nožem. Kdo nepracoval na tyčce, ten se podílel na porcování dřeva na otop nebo přípravě ohně na večer. Když byla tyč dokonale očištěná, vyměřil Nemo s Tikem místo pro lanko, zkrátili ji na potřebnou délku a pustili se do osazování na patku. A najednou bylo hotovo. Paráda. U šluknovské klubovny se majestátně bělá nový, rovný stožár.

Zbyl nám i čas na hry. Ve volných chvilkách se hrála vybíjená. Další hrou byla demonstrace. Četníci se se od sebe snaží demonstranty otrhnout. Velcí se drželi tak usilovně, že došlo aj na drobná zranění. Další hrou byla předtáborová etapa. Posádky si zavázaly oči a každý její člen vyfasoval hadrák. Úkolem bylo po slepu trefit Nema ve vymezeném herním území. V prvním kole byla minuce vystřílena na slepo, ale druhém se již pár zásahů podařilo.

Večer jsme si u ohníčku opekli buřty.


neděle 24. 4. 2022

Ráno jsme si dali rozcvičku na louce. Po snídani se dáváme do balení věcí. Dneska v klubovně mají šluknovští skauti schůzky a my bychom tu neměli zaclánět. Než jsme všechno poklidili, dorazila Monča. Děti se tak nějak sešli a obsadili malou klubovnu. Společně s Mončou jsme domluvili, že si zahrajeme pár společných her. A tak došlo na boj o vlajku a oblíbenou vybíjenou.  Po schůzce šluknovských jsme zdlábli oběd, douklidili klubovnu, a vydali se na vlak domů.

Zapsal Tik


Účastníci: Divočák, Filip, Kuba, Matyáš, Max, Xavi, Bubla, Pérko, Žifa, Nejdeto, Tlapka, Zip, Nemo, Tik a Želvička


Fotografie od Tika