Skautská činnost opět omezena

Do nového roku vstupujeme opět s omezením skautské činnosti. Nemáme pro Vás žádná přelomová sdělení. Ale je tu začátek nového roku a možná nám pomůže v třídění myšlenek o měsících před námi pár, vesměs asi nepřekvapivých, východisek.

  • Do 10. ledna: Aktuální vládní opatření jsou platná do 10. ledna. Ta znamenají běžnou činnost pouze online, viz Zákaz organizovaných aktivit pro děti je v PES 4 obnoven od 18. prosince. Znemožňuje nám schůzky i výpravy.
  • Po 10. lednu: Osobně bych nepředpokládal, že nás hned po 10. lednu čeká návrat ke kontaktní činnosti (to by nejspíš znamenalo PES 3), ale třeba se mýlím. Spíš bych počítal s většinou ledna na dálku a tak bych v oddílových a střediskových radách přemýšlel.
  • Skauting doma: Pro podporu činnosti na dálku bude nadále sloužit sekce skaut.cz/skautingdoma na Křižovatce, podporovaná mj. skrze FB / SkautInfo a IG / skaut.
  • Vzdělávací akce: Nadále platí doporučení zpravodaje pro vzdělávání plánovat vzdělávací akce v prvním čtvrtletí roku 2021 jako distanční. Doporučení vyplývá z našeho odhadu, že někdy do dubna budeme nadále různě střídat PSY, což sice možná občas umožní schůzky a výpravy (a možná i výpravy s přespáním, kdyby bylo hodně dobře), ale že typicky víkendové akce pro desítky lidí z různých koutů republiky spíš pořád nebudou dobrý nápad (i kdyby zrovna pár víkendů byly povolené).
  • Nařízení: I nadále plánujeme, stejně jako už od konce 1. vlny, nevydávat vlastní skautská nařízení, ale pouze interpretovat nařízení státu pro skautské potřeby a k tomu doplňovat skautská doporučení. Teoreticky se tento postoj může změnit, ale nepředpokládáme to.
  • Skautská pomoc: Skautská pomoc lince seniorů Elpida a lékárnám (oboje skrze skautskapomoc.cz) pokračovala i přes svátky a předpokládáme její další fungování i v nadcházejících měsících. Zájem je o ni větší než na jaře, kdy nabídek pomoci seniorům byly spousty. Teď jsme jediní, kdo pomoc s nákupy nabízejí celostátně, a v mnoha místech jediní úplně.
  • Registrace: V lednu probíhá registrace. Doporučujeme vůči rodičům i dětským členům postupovat přehledně, trpělivě a důsledně. Letos jistě hrozí víc než kdy jindy ztráta členek a členů, kteří nemají v této těžké době tak silnou vazbu na oddíl, jako by měli jindy. Buďme si toho vědomi, zohledněme to do svých postupů a usilujme o to, abychom takové holky a kluky neztráceli. Byla by to velká škoda.
  • Tábory a kurzy: Netroufáme si moc odhadovat vývoj v zimě a na jaře (to ostatně vidíte i výše), ale jeden odhad si dovolíme. I nadále předpokládáme, že tábory a letní vzdělávací akce budou moci proběhnout ve stejném režimu jako v končícím roce, tedy v režimu, který nijak citelně neomezuje tábory a kurzy takové, jaké známe ze snazších let.
  • Komunikace: Komunikace covid-19 věcí bude probíhat jako dosud. Aktuální informace najdete v každém okamžiku na skaut.cz/koronavirus. Zásadní sdělení najdete na hlavní stránce Křižovatky, na FB / SkautInfo, na IG / skaut, rozesílané týdenními Novinkami nebo měsíčním Balíčkem nebo někdy i samostatně. Předběžné informace či rozvahy do budoucna (jako je tato), dotazy, sběry podnětů apod. najdete nadále v celostátní činovnické facebookové skupině SkautFórum.

Obrovský dík všem za to, jak jsme to v roce 2020 zvládali. Holky a kluci potřebovali a potřebují oddíly a své skautské kamarády stejně jako jindy. Naši pomoc jsme navíc nabídli i jinam. Všechno bylo náročnější než jindy, nic jsme asi nezvládali úplně bezchybně, ale s odhodláním jsme dokázali dělat skauting co nejlépe i v mimořádných podmínkách. Klobouk dolů!

Jménem Výkonné rady

Petr ‚Permi‘ Vaněk
místostarosta a koordinátor koronavirových opatření

převzato ze skautské Křižovatky